Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного демократичного інституту (NDI) відкриває зголошення на чотириденну навчальну програму в межах "Академії відкритих виборчих даних та дезінформації"! Академія відбудеться у Варшаві з 1 до 4 серпня. Дедлайн подачі заявки: 6 липня 2022 року.

Програма розрахована на лідерів громадського спостереження за виборами в цілій Європі, які займаються відкритими виборчими даними і моніторингом соціальних мереж, а також способах  якими вони допомагають виявити маніпуляції та запобігти фальсифікації виборів. Команда ОПОРИ та зовнішні міжнародні експерти проведуть серію навчань, зосереджених на таких проблемах:

  • чому відкриті дані важливі на виборах;
  • як аналізувати офіційні результати голосування;
  • як використовувати виборчі дані, щоб пропонувати зміни для покращення законодавства країни (наприклад, час підрахунку голосів);
  • як створити справжній габір даних із документів Word/PDF і згодом їх аналізувати, щоб краще зрозуміти виборчий процес;
  • що можна зробити з географічними даними, за винятком мапи виборчих порушень у країні;
  • як завантажувати й аналізувати дані з платформ основних соціальних мереж;
  • як політична реклама в соціальних мережах може вивести на великі мережі дезінформації (і що робити з ними).

Ми — не фанати довгих презентацій і лекцій. Саме тому ми розвиватимемо навички учасників на конкретних вправах і кейсах із різних країн, тут буде багато обміну досвідом та практичних завдань. Учасники ознайомляться з інструментами для збирання даних та відстеження й аналізу інформаційних маніпуляцій онлайн.

Після навчання ОПОРА експертно і технічно підтримає дві організації-учасниці протягом місяця у створенні їхнього власного адвокаційного плану. Команда менторів допоможе обраним групам випрацювати стратегії адвокатування і сфокусуватися на речах, які варто покращити в контексті доступності і якості виборчих даних.

Щоб зголоситися до участі, будь ласка, заповніть онлайн-форму до 6 липня 2022 року.

Технічна інформація: В Академії зможуть взяти участь 20 учасників. Будь ласка, заповнюйте одне зголошення на одну людину (максимум — двоє представників однієї організації). Організатори повністю покривають витрати на дорогу, проживання і харчування для обраних учасників. Робоча мова заходу — англійська.

Інформація про організаторів

Громадянська мережа ОПОРА — одна з провідних безпартійних організацій в Україні з громадського контролю та адвокації у сфері виборів, парламентаризму та місцевого самоврядування. Організація також працює задля комплексної реалізації концепції відкритих даних у політичних справах.  За останні десять років ми реалізували 20 кампаній незалежного позапартійного спостереження за всіма видами виборів, у тому числі 23 паралельні підрахунки голосів. Ми також підготували 26 тисяч довгострокових і короткострокових спостерігачів, щоб громадяни відчували себе більш мотивованими брати участь у демократичних процесах, що відбуваються в їхній країні, і більше залучатися до суспільно-політичного життя. Результати наших спостережень та аналітичних зусиль втілилися у комплексній виборчій реформі, включаючи запровадження відкритих партійних списків у 2020 році. Ми також проводимо освітні кампанії для виборців та виступаємо за більш прозорий виборчий процес, аналізуючи відкриті дані про вибори та відстежуючи політичну рекламу в соціальних мережах на кожній виборчій кампанії.

Національний демократичний інститут — це неприбуткова, безпартійна неурядова організація, яка працює в усьому світі, щоб зміцнити та захистити демократичні інститути, процеси, норми та цінності, аби забезпечити кращу якість життя для всіх. NDI розвиває світ, де панують демократія і свобода.