Голосуйте не голосуйте, а депутатом може стати зовсім не той, кого відзначаєте в бюлетені. Як таке трапляється, хто «краде» результати голосування та чому поговоримо на онлайн-обговоренні 18 березня, яке організовує Громадянська мережа ОПОРА.

ОПОРА провела власне розслідування щодо розподілу депутатських мандатів на виборах – 2020 у всіх місцевих радах в громадах з кількістю  виборців понад 10 тисяч. Під час дослідження виявила, що у Бучанській районній раді (Київська область) три партії депутатів могли втратити, інші ж три навпаки — здобути більше представників у сесійній залі.

На онлайн-зустрічі покажемо, як аналізували дані й порівняємо відомості з сайту ЦВК з підрахунками ОПОРИ. А також поговоримо про те, як працювала районна комісія після голосування 25 жовтня і як відбувалося встановлення результатів.  

Окрім того, під час заходу:

  • поділимося власними знахідками випадків помилкового розподілу депутатських мандатів після чергових місцевих виборів у 2015 році;
  • обговоримо, які наслідки можуть настати при виявленні помилок у розподілі мандатів та що про це говорить українське законодавство;
  • обміркуємо, чи достатньо відкриті в Україні виборчі дані для того, щоб журналісти та громадськість могли самостійно перевірити правильність встановлення результатів.

Спікерами будуть: аналітики даних Громадянської мережі ОПОРА Юрій Лісовський та Роберт Лорян; координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Київській області;  радниця з юридичних питань ОПОРИ.

До участі в заході запрошуємо представників Центральної виборчої комісії, членів Бучанської районної ТВК, міських депутатів, представників партій, громадських організацій, ЗМІ.

Чекаємо на дискусію!

Для участі у заході необхідна попередня реєстрація у Google-формі.

Де?

  • Зустрічаємося на платформі Zoom.

Коли?

  •  18 березня (четвер), о 15:00.

Питання?

Захід організовується за підтримки USAID та Європейської комісії.