Депутат Чернівецької міської ради Ростислав Білик, який обвинувачується у підкупі виборців на місцевих виборах у 2015 році, своєї вини не визнає.  Про це йшла мова під час судового засідання 27 березня у Шевченківському районному суді міста Чернівці.

Судове засідання 27 березня тривало близько 20 хвилин. Прокурор Микола Єремейчук  озвучив обвинувачення щодо підозрюваного, депутата Чернівецької міської ради Ростислава Білика:

«23 жовтня 2015 року у період з 19 години до 20 години Білик, будучи чинним депутатом Чернівецької міської ради 6 скликання та кандидатом в депутати Чернівецької МР 7 скликання від політичної партії «Рідне місто», перебуваючи в приміщені політичної партії «Рідне місто», що за адресою місто Чернівці, вул. Університетська 50, зустрівся із студентами юридичного факультету Чернівецького національного університету Марчихою, Будзінським та Вонсом, де, маючи на меті особистий інтерес, вступив з ними у злочинну змову, спрямовану на підкуп виборців під час виборів 25 жовтня 2015 року до Чернівецької міської ради. З метою реалізації свого злочинного плану, спрямованого на підкуп виборців, Білик визначив, що він, як ініціатор та організатор підкупу виборців, бере на себе забезпечення злочинного плану грошовими коштами, а Марчиха, Будзінський та Вонс в період з 23 по 25 жовтня 2015 року повинні підшукати виборців, які зареєстровані та проживають у гуртожитку Чернівецького національного університету, та були включені до списку виборців на звичайній виборчій дільниці №730506, і погодилися б за грошову винагороду у розмірі 350 гривень проголосувати за нього»

Відзначимо, що озвучене прокурором обвинувачення Ростиславу Білику співпадає з фактами, що були оприлюднені у 2015 році. Тоді суд виніс вирок трьом співорганізаторам підкупу (Ігорю Вонсу, Петрові Будзінському та Назарію Марчисі):

ОСОБА_1 [прим. – один із трьох посередників, які були визнані винними у підкупі та отримали вироки] переслідуючи умисел на протиправні дії, по’вязані з безпосередньою реалізацією громадянами України свого виборчого права, які виразились у пропозиції, обіцянці виборцям неправомірної вигоди за голосування за окремого кандидата від політичної партії, матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, під час здійснення волевиявлення 25 жовтня 2015 року, прийняв пропозицію вказаного кандидата [прим. – Ростислав Білик] за грошову винагороду здійснити протиправні дії, направлені на підкуп виборців. З цією метою ОСОБА_1 залучив до такої протиправної діяльності своїх знайомих ОСОБА_2 та ОСОБА_3, повідомивши їм запропонований кандидатом від політичної партії план злочинних дій, який полягав в пропозиції та обіцянці виборцям неправомірної вигоди в сумі 350 грн. за голосування на виборах 25 жовтня 2015 року за кандидата в депутати до Чернівецької міської ради, матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, та отриманні грошової винагороди кожним учасником групи в сумі по 500 грн. 24.10.2015 р., приблизно о 20.00 год., особа, матеріали відносно якої виділенні в окреме провадження, знаходячись неподалік приміщення обласного діагностичного центру по вул. Небесної Сотні в м. Чернівці, в автомобілі марки «BMW X-5», зустрівся з ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_8, до яких безпосередньо довів план вчинення злочинів направлених на підкуп виборців, та дії кожного під час їх вчинення, а також надав ОСОБА_2 грошові кошти в сумі 20000 гривень, які мали надаватися виборцям за їхні голоси на користь окремого кандидата.

Після заслуховування прокурора суддя запитав у обвинуваченого Ростислава Білика, чи визнає той себе винним у злочині, передбаченому ч. 4 ст. 160 ККУ, на що останній відповів:

«Не визнаю себе винним у даному злочині».

Суддя Олег Семенко визначив порядок розгляду справи: спочатку дослідити докази, далі допитати численних свідків, після чого перейти до допиту обвинуваченого. Так як прокурор не був готовий надати докази на цьому судовому засіданні, суддя відклав дослідження доказів на наступне засідання, яке має відбутися 22 травня.

«Справа Білика» тягнеться з 2015 року. Два роки тому тоді ще кандидату в депутати Чернівецької міської ради було вручено підозру щодо організації підкупу студентів. За цей період троє осіб (студентів-посередників) вже було засуджено, 11 (тих, хто «продав» свій голос) було звільнено від відповідальності у зв’язку з дієвим каяттям, ще п'ятеро підсудних очікують рішення суду. У лютому 2018 року «справа Білика» таки почала розглядатися в Шевченківському районному суді міста Чернівці по суті.

ОПОРА й надалі відстежуватиме перебіг судових засідань у цій справі. Нагадаємо також, що ОПОРА спільно з МВС та Національною поліцією розробила зміни до Кримінального та Адміністративного кодексів щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Відповідальність пропонується посилити, зокрема, у частині непрозорості фінансування виборчих кампаній, підкупу виборців, порушення таємниці голосування, організації виборчих злочинів службовими особами тощо.