На двох дільницях на Черкащині виборцям видали бюлетені інших округів. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

На дільниці №710257 у с. Ребедайлівка (Михайлівська ОТГ) виборцю помилково видали бюлетені іншого округу, де він не має права голосувати. Проте виборець віддав свій голос за голову і депутата та вкинув бюлетень у виборчу скриньку. Після виявлення помилки, комісія склала акт про помилково виданий бюлетень та видала виборцю ще один бюлетень вже його округу, дозволивши повторно проголосувати за депутата, що не відповідає вимогам ст. 77 Закону України “Про місцеві вибори”.

Відповідно до частини 13 статті 77 Закону України “Про місцеві вибори” у разі, якщо виборець, заповнюючи виборчий бюлетень, припустився помилки, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до членів виборчої комісії, які видали йому виборчий бюлетень, з проханням видати йому інший виборчий бюлетень. Члени дільничної виборчої комісії видають інший виборчий бюлетень лише один раз у порядку, встановленому частиною сьомою цієї статті, тільки в обмін на зіпсований, про що робиться відповідна позначка в списку виборців проти прізвища виборця та ставиться підпис члена дільничної виборчої комісії. Зіпсований виборчий бюлетень негайно погашається як невикористаний, про що складається акт. Зіпсований і погашений виборчий бюлетень при підрахунку голосів ураховується як невикористаний і запаковується разом із контрольним талоном у пакет з невикористаними виборчими бюлетенями.

Подібна ситуація сталася і на дільниці №710436 у с. Буки (Буцька ОТГ). Там виборцю теж помилково видали бюлетені іншого округу. Він проголосував, а після того, як вкинув їх у виборчу скриньку, звернувся до комісії з проханням ще раз проголосувати. Проте комісія йому відмовила, пояснивши, що він використав своє право голосу.

Відзначимо, у Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія». У разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів звертайтеся – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).