Черкаський районний суд відхилив у повному обсязі позовну заяву кандидата на посаду сільського голови Степанківської громади Сергія Зеленька, який просив визнати недійсними протокол Степанківської ТВК про повторний перерахунок голосів виборців на виборчій дільниці №710726 з виборів сільського голови, протоколи (зокрема й уточнений) цієї ДВК про підрахунок голосів за сільського голову, а також 145 бюлетенів з відповідних виборів.

Кандидат на посаду голови Степанківської ОТГ  Сергій Зеленько звернувся до суду, оскільки, за його словами, на 145 бюлетенях для голосування за голову громади начебто була більше ніж одна помітка. З огляду на зазначене, позивач вимагав визнати ці бюлетені недійсними.

Cherkasy rishennya 1

Водночас члени комісії запевняли, що насправді ці помітки – це фрагменти підписів виборців на контрольному талоні, які охопили і верхню частину бюлетеня, нижче лінії відриву.   

Зазначимо, що ще до початку судового засідання ТВК оголосила результати виборів та склала відповідний протокол. Згідно з цим протоколом головою сільської ради Степанківської ОТГ став чинний сільський голова села Степанки Ігор Чикаленко. Він набрав 1038 голосів виборців, а його опонент Сергій Зеленько – 717.

Треба сказати, що на ДВК № 710726 (с. Хацьки Степанківської ОТГ) при підрахунку голосів виборців за кандидатів на посаду сільського голови, зокрема під час уточнення того, чи дорівнює кількість виборців, які взяли участь у голосуванні, сумі недійсних виборчих бюлетенів та виборчих бюлетенів за кандидатів на виборчій дільниці в цьому виборчому окрузі, була виявлена невідповідність у один бюлетень. У цій ситуації ДВК мала б скласти акт, зазначивши встановлену своїм рішенням причину розбіжності. Проте такого акта комісія не складала.

Нагадаємо, що відповідно до частини 31 статті 79 Закону України «Про місцеві вибори» дільнична виборча комісія зобов’язана при підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці в територіальному виборчому окрузі перевірити, чи дорівнює кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на виборчій дільниці в цьому виборчому окрузі, сумі кількостей недійсних виборчих бюлетенів на виборчій дільниці в цьому виборчому окрузі та виборчих бюлетенів, голоси в яких подані за місцеві організації партій, кандидатів, закріплених ними за відповідним територіальним виборчим округом (у разі закріплення). У разі невідповідності цих даних дільнична виборча комісія складає акт із зазначенням установленої рішенням дільничної виборчої комісії причини такої розбіжності, який підписується присутніми членами дільничної виборчої комісії. Цей акт мають право підписати присутні кандидати в депутати, висунуті місцевими організаціями партій у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, уповноважені особи місцевих організацій партій, офіційні спостерігачі. Підписи засвідчуються печаткою цієї виборчої комісії.

Через розбіжність у один бюлетень та на підставі скарги довіреної особи кандидата Сергія Зеленька, ТВК зобов’язала дільничну виборчу комісію прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій дільниці. Відтак дільнична виборча комісія повернулася на дільницю зі всіма пакунками, розпакувала їх та перерахувала бюлетені, однак невідповідність у один бюлетень залишилася. Комісія склала уточнений протокол.

Пізніше від довіреної особи Сергія Зеленька надійшла ще одна скарга – цього разу про визнання бюлетенів з більш ніж однією поміткою недійсними. Проте ТВК не визнала їх такими, тому кандидат звернувся до Черкаського районного суду.

Зауважимо, що вже під час перерахунку бюлетенів у ТВК їх повторно оглянули і недійсними з усіх, що викликали у скаржника підозру, визнали лише три бюлетені.

Розглянувши справу, суд відмовив Сергієві Зеленьку в задоволенні позову в повному обсязі.

Cherkasy rishennya 7

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Фото рішення суду зі сторінки користувача Вадима Комарова у Facebook.

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.