Три ТВК Черкаської області не встановлювали ступінь захисту виборчих бюлетенів. Натомість у Бузівській ТВК спостерігачів ОПОРИ переконували, що такий захист є, однак відмовилися показати відповідний договір з поліграфічним підприємством.

За словами голови Жашківської ТВК, відповідний ступінь захисту бюлетеня має зробити поліграфічне підприємство, яке їх друкує. Однак жодної згадки про такий захист немає в договорі між ТВК і поліграфічним підприємством. Тим часом директор підприємства відмовляється надавати будь-яку інформацію.

До слова, він та бухгалтер ТОВ «Жашківська поліграфія», яке займається виготовленням бюлетенів для Жашківської міської, Соколівської та Бузівської сільських ОТГ, балотуються в депутати до Жашківської міської ради. Як свідчить інформація на сайті ЦВК, директор підприємства Віталій Мартисенко йде на вибори від  політичної партії Олександра Мороза «За правду і справедливість», а бухгалтер Михайло Хлипавка –  від партії «Опозиційний блок».

Зазначимо, що згідно з частини 11 статті 74 Закону України «Про місцеві вибори» ступінь захисту виборчого бюлетеня для відповідних місцевих виборів встановлюється виборчою комісією Автономної Республіки Крим, відповідною територіальною виборчою комісією.

Захист для виборчих бюлетенів не встановлювала і Соколівська сільська ТВК. Натомість Бузівська сільська ТВК переконує, що такий захист є, хоча відмовляється надавати відповідний договір для ознайомлення.

Як зазначає радниця Громадянської мережі ОПОРА з юридичних питань Ольга Коцюруба, захист бюлетенів має встановлювати своїм рішенням ТВК, водночас ЦВК не встановила жодних рекомендацій щодо можливих форм захисту.

Нагадаємо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.