Лідерами з розміщення матеріалів, що можуть мати ознаки замовності («джинси») у херсонських ЗМІ серед потенційних кандидатів в Президенти є Юлія Тимошенко (43%), Петро Порошенко (21%), Олег Ляшко (12%). Серед можливих кандидатів на вибори до Верховної ради – Павло Філіпчук (40%), Сергій Хлань (14%), Ігор Колихаєв (14%).

Хоча жодна з виборчих кампаній ще офіційно не розпочалась, штаби кандидатів і в Президенти, і в народні депутати активно використовують місцеві друковані медіа.

Впродовж листопада-грудня 2018 року довготермінові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА аналізували матеріали, що розміщувались у друкованих засобах масової інформації різних форм власності, які видаються у Херсонській області. Завданням моніторингу був аналіз використання потенційними кандидатами та політичними силами шпальт газет для агітаційної діяльності. Лише у 2 засобах масової інформації монітори зафіксували епізодичні спроби маркувати матеріали даного типу як рекламу – «Гривна» та «Трудова слава».

«Джинса» про ймовірних кандидатів на пост Президента

З потенційних кандидатів на пост Президента лідером щодо розміщення матеріалів, що можуть мати ознаки «джинси» у Херсонській області є Юлія Тимошенко. Близько 43% матеріалів, розміщених у Херсонських виданнях, позитивно описують саме її. Водночас ця політикиня є і лідером щодо кого розміщено найбільше статей з ознаками замовності з поширенням негативної інформації («чорного піару») – 60% таких матеріалів.

Основні меседжі в матеріалах спрямовувались на декілька ключових тем. Перш за все, особливо в листопаді, актуальною була тема тарифів, їх «необґрунтованості» та «катастрофічних наслідків для населення». Також у матеріалах була присутня риторика щодо «побудови миру» в Україні, промоції власного плану. Окрім того, розміщувались матеріали з різними ідеями – «Новий курс Тимошенко відповідає прагненням молоді», матеріал політолога Умланда «Президенство Тимошенко шанс для нового початку» та соціологічне опитування з обґрунтуванням шансів її перемоги («Соціологія довела – Тимошенко об’єднає країну»).

У переважній більшості матеріали, що можуть мати ознаки «джинси», розміщуються у виданнях сільських районів Херсонської області.

Завдяки активному розміщенню новин в останні два тижня грудня, друге місце з розміщення матеріалів з ознаками «джинси» посів чинний Президент України Петро Порошенко (21%). Фактично впродовж більшої частини листопада та початку грудня згадка його імені у матеріалах здебільшого потрапляла під категорії новини та висвітлення ключових подій в Україні. Але з другого тижня грудня розпочалась кампанія з хвилеподібного розміщення матеріалів щодо підвищення обороноздатності, отримання автокефалії. Найбільшою за охопленням хвилею став матеріал, присвячений реформі в Укрпошті – «Порошенко заборонив звільняти листонош, порадив голові Укрпошти скоротити собі зарплату». Окрім Укрпошти, достатньо активно поширювались матеріали щодо укріплення позицій української мови в державі, правда, мова статей була російська і поширювались вони у друкованих виданнях переважно великих міст, які здебільшого російськомовні.

Окрім того, моніторингом зафіксоване широкомасштабне розміщення аналітичних та публіцистичних матеріалів від Центру громадського моніторингу та контролю. У даних матеріалах в позитивному ключі висвітлюють реформи та зміни в країні, без прямої прив’язки до лідерів держави, але створюючи позитивний фон через висвітлення питань бюджетної, децентралізаційної реформ, процесу отримання автокефаліі тощо.

Третю сходинку у рейтингу отримав лідер Радикальної партії Олег Ляшко – 12% матеріалів з ознаками «джинси» робили промоцію даного потенційного кандидата. У цих матеріалах переважно критикувались дії уряду щодо тарифної політики, високий рівень корупції та неефективний перебіг реформ. Окремо поширювались матеріали щодо протидії лідера Радикальної партії широкомаштабному запровадженню воєнного стану в Україні.

Щодо інших потенційних кандидатів зустрічалося розміщення або поодиноких матеріалів у декількох виданнях, або одна хвиля, пов’язана з праймеріз чи візитом лідера у Херсонську область. (Роман Безсмертний – 10%, Олександр Шевченко – 5%, Сергій Тарута, Анатолій Гриценко –  по 4%. Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Інна Богословська – по 2%).

«Чорний піар» проти ймовірних кандидатів на пост Президента

Найбільшими жертвами «чорного піару» у друкованих ЗМІ стали Юлія Тимошенко та Володимир Зеленський.

Проти Юлії Тимошенко було розміщено 3 хвилі негативних матеріалів (звинувачення у нелегальності статків («Офшорні ломбарди Тимошенко»), її «добрих» стосунках чи представництві інтересів Російської федерації в Україні («Кремль посипає Тимошенко порошком», «Тимошенко дорівнює Путін», «Депутати підготували запитання до Тимошенко»).

Щодо Володимира Зеленського було зафіксовано 2 хвилі негативних матеріалів зі звинувачуваннями у зв’язках з олігархом Ігорем Коломойським («Слуга народу? Ні маріонетка Коломойського», «Вова Зеленський - зоряний час Ігоря Коломойського»).

Як народні обранці заздалегідь нагадують про себе перед парламентськими виборами?

Потенційні кандидати у народні депутати були не менш активними і в певних моментах наздоганяли і учасників президентської кампанії, хоча і були обмежені територією лише одного округу. Так, депутат обласної ради Павло Філіпчук від «Опозиційного блоку» майже наздогнав лідерку ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко щодо кількості розміщених матеріалів, що мають ознаки «джинси» у херсонських газетах.

Лідером, серед потенційних кандидатів до парламенту є Павло Філіпчук (185-ий округ) – 40% матеріалів. Переважно матеріали у позитивному ключі розповідають про активну депутатську діяльність потенційного кандидата, залучення бюджетних коштів на округ, роботу громадської приймальні, вітання з пам’ятними датами та благодійну діяльність. На другій сходинці розмістились чинний народний депутат від «БПП «Солідарність» по 185-му виборчому округу Сергій Хлань та депутат обласної ради Ігор Колихаєв, які набрали по 14%. Якщо Сергій Хлань здебільшого інформував про свою діяльність народного депутата, то Ігор Колихаєв здебільшого інформував про власні заходи та благодійну діяльність.

На третій позиції по кількості матеріалів з ознаками джинси – народний депутат 184-го округу – Іван Вінник (9%). Всі інші кандидати обмежувались привітаннями з пам’ятними датами та здебільшого розміщували інформацію про власні благодійні заходи (Микола Дмитрук, Василь Зеленчук, Євген Рищук – по 5%).

«На жаль, практики ігнорування строків виборчого процесу, приховування джерел фінансування агітаційної діяльності, маніпуляції та популізм у текстах продовжують лишатися ключовим елементом політичної культури кандидатів та політичних сил, вчергове ставлячи можливих кандидатів у нерівні умови», – коментує координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, частина 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється частиною 5 цієї ж статті.