Спостерігачі ОПОРИ фіксують елементи дочасної агітації потенційних кандидатів на посаду Президента України та народних депутатів, масову «джинсу» у місцевих ЗМІ, а також використання бюджетного ресурсу для власного піару. 

З початку осені Харківщину відвідало більше десяти потенційних кандидатів в Президенти України. Найбільш активними у своїх візитах є Олег Ляшко, Андрій Білецький та Валентин Наливайченко, які відвідали Харківську область по 2 рази. Олег Ляшко побував в селі Роздольне Зміївського району, Харківському педагогічному університеті ім. Г. Сковороди, ПАТ Турбоатом,  взяв участь у святкуванні дня працівників служби зайнятості. Андрій Білецький відвідав селище Занки, а також взяв участь у відкритті реабілітаційного центру «Братерська Цитадель» у м. Харкові. Валентин Наливайченко проводив зустріч з настоятелем першої української парафії УПЦ КП в Харкові Віктором Маринчаком, з переселенцями в модульному містечку «Надія» , та взяв участь у декількох ефірах на місцевому телебаченні. По одному візиту до Харківщини здійснили Юрій Бойко, Петро Порошенко, Андрій Садовий, Святослав Вакарчук, Олександр Шевченко, Анатолій Гриценко, Арсеній Яценюк і Володимир Зеленський. 30 листопада у медіа-центрі «Накипіло»  пройшли праймеріз партії «Сила людей». П’ятеро учасників праймеріз — Дмитро Гнап, Олександр Квашук, Ярослав Федоришин, Вадим Шебанов, Ігор Шевченко поговорили з усіма бажаючими та розповіли про своє бачення розвитку країни.

З осені на території Харківщини активізувалося розповсюдження газет, що позитивно висвітлюють діяльність потенційних кандидатів. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували безоплатну роздачу на вулицях Харкова газет «Вісник Харкова», в якому описуються позитивні досягнення Харкова — будівництво нових станцій метро і комплексу з переробки сміття, відкриття центрів надання адміністративних послуг і реконструкція Саржиного Яру. У  матеріалах автори неодноразово вказують на те, що ці досягнення стали можливими через діяльність мера Харкова, Геннадія Кернеса за підтримки чинного Президента України Петра Порошенка. Під жодним з матеріалів в інформаційному бюлетені не вказано авторство. Також  спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили у Харкові у двох центрах надання адміністративних послуг газети, які позитивно висвітлюють діяльність міського голови Харкова Геннадія Кернеса та народного депутата від «БПП «Солідарність» Олександра Грановського. Жоден з матеріалів в інформаційному бюлетені не маркований, як політична реклама і під жодним з них не вказано авторство. Подібні матеріали, але з іншими дійовими особами, розповсюджуються і в Ізюмі. Контент газет зосереджений на критиці діючої влади і висловлюваннях представників «Оппозиційного блоку» Вадима Новинського і Дмитра Шенцева. Матеріали також розміщені без вказання авторів.

Яскравим прикладом дочасної агітації є велика кількість публікацій, які можуть містити ознаки прихованої реклами. Всі вони створюють позитивний імідж потенційним кандидатам. Матеріали з ознаками «джинси» в місцевих ЗМІ з`явились на користь таких політиків, як: Олег Ляшко, Петро Порошенко, Юрій Бойко, Юлія Тимошенко, Олександр Фельдман та Олександр Грановський.

З початком новорічних свят почались і привітання для  харків’ян від політичних сил. Так, у місті з`явились святкові новорічні білборди кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко. Також можливість привітати харків`ян шляхом використання зовнішньої реклами використали місцеві політики: Володимир Скоробагач, Геннадій Кернес, Олександр Грановський. Особисто з Днем святого Миколая дітей привітали подарунками місцеві посадовці та представники політичних партій: міський голова Геннадій Кернес, голова фракції «Відродження» в Харківській обласній раді Володимир Скоробагач, голова Харківської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка Володимир Міненко разом з депутатами Лозівської міської ради та районної ради, а також із депутатами Дергачівської районної ради, депутат Харківської обласної ради від БПП Віталій Кошеленко, депутат Харківської обласної ради від «Опозиційного Блоку» Микита Шенцев, голова Харківської обласної організації партії «Опозиційний блок» та народний депутат Дмитро Шенцев. Також дітей вітали районні партійні організації «ВО «Батьківщина» в Харкові та області.

«Активна благодійна діяльність представників партій перед стартом виборчої кампанії може сприяти нерівній присутності політичних сил у інформаційному просторі, що порушує принцип рівності можливостей», – відзначив координатор громадського спостереження за виборами у Харківській області.

Поширеною практикою серед народних депутатів України є створення іменних благодійних фондів, які часто використовуються як інструмент прихованої агітації. Одразу 6  мажоритарників Харківської області мають зареєстровані благодійні фонди — це Дмитро Шенцев, Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Олександр Фельдман, Анатолій Гіршфельд і Дмитро Добкін, а благодійна діяльність Віктора Остапчука здійснюється через громадську спілку. На початку листопада 2018 зареєстровано благодійний фонд Олександра Грановського. Фонди організовують свята, влаштовують екскурсії та концерти, роздають подарунки. Діяльність благодійних фондів не суперечить виборчому законодавству, проте це є прямим порушенням принципів рівності виборчого процесу. В той час, коли одні потенційні кандидати відверто задарюють мешканців своїх округів, інші можуть лише змиритись з даним фактом. Через надмірну благодійсність, нівелюються основні обов’язки депутатів в уяві їхніх виборців. Під час виборчого процесу така діяльність може бути оцінена як непрямий підкуп виборців.

Представниця Громадянської мережі ОПОРА у Харкові  розповіла про використання мажоритарниками субвенцій для піару: «Протягом червня-листопада 8 народних депутатів Харківщини ймовірно використовували бюджетні ресурси для власного «піару». Народні депутати нерідко наголошують на особистій ролі у процесі «залучення» коштів. Такі дії можуть бути розцінені як дочасна передвиборча агітація, що де-факто здійснюється за рахунок піару на коштах платників податків та державного бюджету».

Найбільше для власного «піару»  використовував державні субвенції на спортивні майданчики, будинки культури, парки Анатолій Гіршфельд. Активно про власний внесок в розподіл субвенцій виборців за останнє півріччя також інформували Олександр Фельдман, Анатолій Денисенко, Віктор Остапчук, Олександр Біловол.  Поодинокі випадки піару були зафіксовані з боку нардепів Дмитра Святаша, Віталія Хомутинніка та Дмитра Шенцева.

«Частина потенційних кандидатів на пост Президента України та народних депутатів розпочали дочасну агітацію у різних формах — починаючи від розміщення білбордів і замовлення прихованої реклами у медіа і закінчуюючи благодійною діяльністю, яка може вплинути на виборців. Це створює нерівні умови для інших кандидатів, які розпочнуть свою агітаційну діяльність після офіційного старту виборчої кампанії», – узагальнив координатор

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)