Про виявлені помилки у виборчих бюлетенях, відсутність електропостачання у день голосування, а також результати громадського спостереження розповіли 31 жовтня представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції.

29 жовтня відбулися перші місцеві вибори у семи об`єднаних територіальних громадах Харківщини: Малоданилівській, Золочівській, Коломацькій, Малинівській, Оскільській, Зачепилівській та Наталинській. Загалом, за 182 депутатські мандати змагалось 603 кандидати. Основними політичними гравцями на цих виборах були партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина», «Українське об`єднання патріотів - УКРОП» та «Об`єднання «Самопоміч». Ці політичні сили висунули кандидатів у всіх об`єднаних територіальних громадах (окрім «Об’єднання «Самопоміч», яке не мало висуванців у Оскільській територіальній громаді).

Довготермінова спостерігачка громадського спостереження у Харківській області зазначила: «За перебігом дня голосування на перших виборах в ОТГ Харківської області спостерігало на виборчих дільницях 13 спостерігачів ОПОРИ. Зокрема, у Малоданилівській громаді спостерігачі були присутні на усіх шести виборчих дільницях. Також до дня голосування і в день виборів моніторинг за перебігом виборчого процесу здійснювали спостереження чотири довготермінових спостерігачі».

Підготовка до дня голосування та доступ до дільниць

На виборчій дільниці №630 367 (с. Мала Данилівка Дергачівського району) процес голосування розпочався із запізненням - о 8:10. Причиною цього став перерахунок членами виборчої дільниці виборчих бюлетенів з виборів депутатів до відповідних виборчих округів та розподіл цих бюлетенів між членами комісії.

Усі спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА спостерігали за процедурами проведення ранкового та вечірнього засідань, а також безпосередньо за процесом голосування.

Помилки в бюлетенях

У Малоданилівській об`єднаній територіальній громаді були виявлені помилки у бюлетенях, у зв`язку з чим декілька разів бюлетені передруковували.  24 жовтня у Малоданилівській ОТГ поліграфічне підприємство, що здійснювало друк виборчих бюлетенів, виготовило 10 370 примірників із помилкою. Усі браковані бюлетені знищили, про що був складений відповідний акт. Голова виборчої комісії Юрій Бородін («Народний фронт») виявив помилку в тексті виборчих бюлетенів з виборів на селищного голову Малоданилівської ОТГ. В бюлетені зазначалось, «Єдиний одномандатний виборчий округ з виборів депутатів Малоданиліської селищної ради», а не «з виборів голови».

28 жовтня була виявлена помилка і у виборчому бюлетені з виборів у депутати по округу №9. У кандидатів в депутати Алли Крячко («Наш край») та Ігоря Краснолобова (самовисування) були вказані неправильні відомості щодо дати народження та місця проживання. Малоданилівська ТВК прийняла рішення про передрук бюлетенів. 420 бюлетенів були передруковані та передані дільничній виборчій комісії, яка на своєму ранковому засіданні «погасила» 420 бюлетенів із помилкою.

Окрім цього, у день голосування на ДВК №630334 у виборчому бюлетені з виборів депутатів до Малоданилівської об’єднаної територіальної громади по виборчому округу №16 виявлено неправильно вказане ім’я кандидатки: замість Катерини Кордік у бюлетені надруковано Тетяна Кордік. Територіальна комісія зобов`язала дільничну виборчу комісію інформувати виборців про технічну помилку в імені кандидатки.

Помилки у виборчих бюлетенях можуть говорити про низький рівень контролю за виготовленням виборчих бюлетенів. Під час затвердження тексту бюлетенів Малоданилівська селищна виборча комісія сформувала склад контрольної комісії «за бажанням». За словами голови Малоданилівської ТВК Юрія Бородіна, від  політичних партій подання не надходили, тому комісія визначила склад групи за ініціативою самих членів комісії.

Загалом, усі територіальні виборчі комісії Харківської області утворили контрольні комісії не за поданнями місцевих організацій політичних партій, а за власною ініціативою. Голови ТВК пояснюють, що жодна партія не подала подання. Також жодна з ТВК не встановила ступінь захисту бюлетенів, аргументуючи це браком коштів або що це є необов`язковою нормою.

Порушення під час голосування

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти ймовірного підвезення виборців до дільниць. "До приміщення виборчої дільниці №630451 (с. Велика Рогозянка Золочівського району) спостерігачі зафіксували підвезення виборців двома автомобілями. Перше авто знаходилося у розпорядженні дільничної виборчої комісії: ТВК виділила кошти для організації голосування за місцем перебування та для транспортування виборчої документації. За словами водія другого авто, ця машина належить ПрАТ “Агрофірма ім. Григорія Сковороди”. При цьому згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб серед засновників Агрофірми є особи з такими ж прізвищами, як кандидати, що балотувалися у депутати до Золочівської об’єднаної територіальної громади", - зауважив координатор громадського спостереження за виборами у Харківській області.

28 виборців не змогли віддати свій голос за депутатів Малоданилівської ОТГ, що балотуються у виборчому окрузі №1. Під час формування виборчих округів Малоданилівська ТВК керувалась інформацією, наданою Державним реєстром виборців апарату Дергачівської РДА, де вказано, що до виборчої дільниці №630332 належать села Караван і Лужок без зазначення вулиць. Визначаючи межі округів, ТВК керувалась цією інформацією та сформувала один округ із включенням до його меж сіл Караван та Лужок. Після надання Державним реєстром виборців попередніх списків виборців для ДВК виявилось, що виборці сіл Караван та Лужок розділені між двома дільницями: №630332 та №630333. 26 виборців села Караван та два виборці села Лужок входять до списку виборців на виборчій дільниці  №630333.  Тоді як ТВК замовила друк бюлетенів по одному округу виключно для виборчої дільниці №630332. Таким чином, 28 виборців могли проголосувати лише за кандидата в селищного голову.

Нестандартною ситуацією на виборчих дільницях також стало вимкнення світла. Через складні погодні умови у селі Лісне на ДВК №630367 о 1:00 було вимкнено електропостачання.

Явка виборців та результати виборів

Загалом, депутатами до місцевих рад стали 120 представників партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», 32 самовисуванці, 10 представників Всеукраїнського об`єднання «Батьківщина», 7 – партії «Відродження», 5 – «Наш край», 3 – Об`єднання «Самопоміч», 2 – «Українського об`єднання патріотів - УКРОП», 2 представники Аграрної партії України.

Станом на 20:00 явка виборців на перших місцевих виборах до об'єднаних територіальних громад Харківської області становила 40,24%. Так, в Оскільській ОТГ явка виборців склала 34,37%, у Малинівській ОТГ - 36,2%, у Малоданилівській ОТГ - 38,3%, у Зачепилівській та Наталинській ОТГ - по 41%, у Золочівській ОТГ - 42,3% та найбільша явка у Коломацькій ОТГ - 48,5%.

30 жовтня усі сім територіальних комісій визначили результати виборів. Так, головами семи об`єднаних громад стали представники політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

У Зачепилівський ОТГ перемогли 15 кандидатів від політичної партії «БПП «Солідарність», 4 – партії «Відродження», 3 – самовисуванці, 2 – УКРОП, 1- ВО «Батьківщина», 1 – Об`єднання «Самопоміч».

Золочівська ОТГ: 17 мандатів здобули представники політичної партії «БПП «Солідарність», 16 – самовисуванці, 1 – ВО «Батьківщина».

Коломацька ОТГ: 14 представників «БПП «Солідарність», 7 – самовисуванці, 4 – ВО «Батьківщина», 1 – Об`єднання «Самопоміч».

Наталинська ОТГ: 21 – «БПП «Солідарність», 1 – ВО «Батьківщина».

Малоданилівська ОТГ: 18 – «БПП «Солідарність», 5 – «Наш край», 2 – самовисуванці, 1 – Об`єднання «Самопоміч».

Оскільська ОТГ: 13 – «БПП «Солідарність», 3 – самовисуванці, 2 – ВО «Батьківщина», 3 – партія «Відродження», 1 –УКРОП.

Малинівська ОТГ: 22– «БПП «Солідарність», 2 – Аграрна партія України, 1 – самовисуванці, 1 ­– ВО «Батьківщина»

 
 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.