На Харківщині 28 виборців не зможуть віддати свій голос за депутатів Малоданилівської об’єднаної територіальної громади, що балотуються у виборчому окрузі №1.

Під час формування виборчих округів Малоданилівська ТВК керувалась інформацією, наданою Державним реєстром виборців апарату Дергачівської РДА, де вказано, що до виборчої дільниці №630332 належать села Караван і Лужок без зазначення вулиць. Визначаючи межі округів, ТВК керувалась цією інформацією та сформувала один округ із включенням до його меж сіл Караван та Лужок.

News Kharkiv 28.10.2017 DRV

Після надання Державним реєстром виборців попередніх списків виборців для дільничних виборчих комісій виявилось, що виборці сіл Караван та Лужок розділені між двома дільницями: №630332 та №630333.

26 виборців села Караван, що живуть на вул. Пушкінській та два виборці села Лужок, які проживають на вул. Шевченко  входять до списку виборців на виборчій дільниці  №630333.  Тоді як ТВК замовила друк бюлетенів по одному округу виключно для виборчої дільниці №630332.

ДВК виборчої дільниці  №630333 встановила відсутність бюлетенів по округу №1 лише 27 жовтня, після отримання бюлетенів від ТВК. Відповідно, 28 виборців з округу №1 є в списках на виборчій дільниці №630333, протe бюлетені по цьому округу виготовлено та передано лише на виборчу дільницю  №630332. 28 виборців, що мешкають по вул. Пушкінській та Шевченко, отримували іменні запрошення, виготовлені Державним реєстром виборців  для голосування на виборчій дільниці №630333. Таким чином, коли вони прийдуть в день голосування на свою дільницю, то зможуть проголосувати виключно за кандидата на селищного голову, оскільки бюлетені для голосування за депутата по їхньому округу №1 на цій виборчій дільниці будуть відсутні.

28 жовтня виборець Віктор Білецький, що проживає на вул. Пушкінській, звернувся до Дергачівського районного суду із позовом щодо включення його до списку виборців на дільниці №630332. Суд залишив заяву без розгляду у зв`язку із закінченням строку оскарження. Відповідно до частини 3 статті 173 КАС України позовні заяви про уточнення попереднього списку виборців можуть бути подані до суду не пізніш як за два дні до дня голосування (на виборах, які відбудуться в цю неділю, це четвер 26 жовтня).

Малоданилівська ТВК мала намір виправити ситуацію і в суботу 28 жовтня, напередодні голосування, додрукувати 28 бюлетенів по виборчому округу № 1 для виборчої дільниці №630333. Проте, звернувшись до друкарні, отримала відмову в друці відповідної кількості. В друкарні пояснили це тим, що обладнання розраховано на друк великої кількості примірників і технічно друк неможливий.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що в даному випадку нескоординовані від самого початку дії Державного реєстру виборців та територіальної виборчої комісії призведуть в результаті до порушення виборчого права 28 виборців на перших виборах об’єднаної територіальної громади. Cаме для забезпечення гарантованого Конституцією виборчого права закон прописує деталізовані виборчі процедури. За великим рахунком, для 28 громадян України вся організація перших виборів не призведе до своєї кінцевої мети, і ці виборці не зможуть реалізувати своє волевиявлення на виборах селищного депутата об’єднаної територіальної громади. Cаме за цим фактом і почне формуватися їх загальне ставлення до процесу децентралізації. Наведений в матеріалі факт не є єдиним на перших виборах 29 жовтня, cхожий (хоча і трохи інший) випадок був і в Немовицькій сільській територіальній громаді (с. Гута Перейма та с. Катеринівка).

Оскільки факти з’ясувалися Немовицькою ТВК ще на стадії замовлення виборчих бюлетенів, частину бюлетенів було замовлено також і до іншої виборчої дільниці.

Зазначимо, що у Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора). 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.