Зборівська й Хоростківська міські та Саранчуківська сільська виборча комісія Тернопільської області не утворили спеціальних комісій, які б мали здійснювати контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах та дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів.

Відповідно до частини 3 статті 75 ЗУ «Про місцеві вибори» технічні відходи, поліграфічний брак, виборчі бюлетені, в яких за рішенням територіальної виборчої комісії виявлені помилки, а також друкарські форми знищуються поліграфічним підприємством у порядку та у строки, визначені умовами договору про виготовлення виборчих бюлетенів, про що складається акт у двох примірниках.

Контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах-виготовлювачах, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів здійснюється контрольною комісією, яка утворюється відповідною територіальною виборчою комісією за поданням місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, не пізніш як у день затвердження тексту виборчого бюлетеня.

Голова Зборівської ТВК Мирослав Рум’яний пояснив, що контрольну комісію не було створено, оскільки до ТВК не надходило подань від місцевих організацій партій, які утворили депутатські фракції у Верховній Раді України поточного скликання, із кандидатурами для створення такої комісії. Така сама ситуація склалася і у Хоростківській та Саранчуківській ТВК, до цих виборчих комісій теж не надійшло відповідних подань, і контрольні комісії не створено.

Лановецька ТВК утворила контрольну комісію у складі трьох осіб з числа членів виборчої комісії, які є представниками “Аграрної партії України”,  ВО “Свобода” та Радикальної партії Олега Ляшка. Таке рішення комісія прийняла у зв’язку із тим, що до ТВК теж не надходили подання від місцевих організацій парламентських партій. Голова Лановецької ТВК Зоя Вегера також пояснила, що було обрано лише троє представників через те, що на підприємстві, де друкують бюлетені, немає багато вільного місця для того, щоб більше людей могли спостерігати за процесом. На питання, чому саме від цих суб’єктів було обрано кандидатів, голова ТВК відповіла, що від цих партій зареєстровано велику кількість кандидатів у депутати, комісія на своєму засіданні підтримала більшістю голосів таке рішення, зауважень або скарг щодо цього до ТВК не надходило.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що проблеми з формуванням контрольних комісій на перших місцевих виборах мають місце практично у всіх областях. Вимога щодо формування контрольних комісій не є формальністю, на них покладена відповідальність за контролем за тим, чи інформація в друкарській формі відповідає тексту виборчого бюлетеня, чи відповідає кількість виготовлених бюлетенів кількості, встановленою комісією, за знищенням залишків та надмірно виготовлених бюлетенів. Cтворення контрольних комісій є для територіальних виборчих комісій обов’язком, а не  рекомендаційною нормою.

У такому випадку варто також пригадати випадок, про який повідомляла ОПОРА, коли у жовтні 2015 року, під час передвиборчої кампанії при підготовці до місцевих виборів на видавництві “Терно-граф” було виявлено необліковані бюлетені для голосування на місцевих виборах. Саме для уникнення таких ситуацій законодавець і передбачив створення спеціальної контрольної комісії, яка повинна відповідати за друк бюлетенів та знищення непотрібних примірників.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.