Обласні та районні газети на Сумщині продовжують друкувати  матеріали з ознаками прихованої політичної реклами без відповідних маркувань. Спостерігачі ОПОРИ знайшли 22 публікації з ознаками «джинси». Найбільше таких матеріалів у період з 15 по 25 грудня було на користь лідерки ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Проти неї та ще одного ймовірного кандидата Володимира Зеленського спостерігачі ОПОРИ також знайшли у «районах» публікації з ознаками «чорного» піару.

Згідно з Законом України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу. Втім, коли йдеться про політичні рекламні матеріали, районні видання часто нехтують цією нормою і публікують матеріали або без будь-яких позначок взагалі, або самостійно встановлюють їх.

Найбільше матеріалів у районних ЗМІ, розміщених у період з 15 по 25 грудня, були на користь Юлії Тимошенко. Причому, як за тематичним різноманіттям. так і за кількістю друкованих знаків. Одночасно у 3 районних газетах опублікований матеріал «Акценти від Бухарєва. Феномен Тимошенко: зробити неможливе – можливим». Матеріал містить оціночні судження політика (народного депутата України Владислава Бухарєва, фракція «Батьківщина») щодо зовнішньо та внутрішньополітичних процесів в Україні та аргументи на користь лідерки ВО «Батьківщина». Обсяг тексту – 22138 друкованих знаків. Це 245 речень. Якщо виміряти газетними площами - обсяг тексту перевищує дві шпальти. Публікацію ілюструють фото Юлії Тимошенко Цей матеріал надрукували видання «Новини Тростянеччини Тиждень», «Будьмо разом» та «Город А». Газета «Ваш шанс» також опублікувала цей матеріал. Під текстом стоїть позначка «ІП», а у паспорті видання йдеться про те, що матеріали з таким маркуванням розміщуються на платній основі.

28 12 Sumy djinsa Tymoshenko Y 1

Також газети продовжують друкувати матеріал «Президентство Тимошенко-шанс для нового початку та прогресивного розвитку країни».  Публікацію розмістили видання «Ваш шанс» №51 та «Білопільщина» від 22.12.2018. Текст містить посилання на веб-сайт Атлантичної ради, однак масовість поширення публікації,  наявність однобокої експертної оцінки дій політика під вигідним для політичної сили кутом дає підстави вбачати у цьому матеріалі ознаки замовності.

28 12 Sumy djinsa Tymoshenko11

Ще один матеріал на користь Юлії Тимошенко розміщений у газеті «Новини Тростянеччини»  Стаття Олега Постернака - репортаж із Всеукраїнського молодіжного форуму  - містить однобокі оціночні судження, наприклад, те, що «... сьогодні Тимошенко має найвищий президентський рейтинг». Такі висловлювання, а також масове розміщення цього матеріалу в пресі інших областей, відсутність рекламних позначок, дає підстави вважати публікацію такою, що має ознаки замовності, зокрема прихованої агітації.

«Старий курс Юлії Тимошенко» у виданні «Ваш шанс» направлений проти лідерки ВО «Батьківщина», його можна розцінювати  як матеріал з ознаками «чорного піару» . Публікація не має відповідних позначок, однак розміщена під рубрикою «Політика». У паспорті газети сказано, що всі матеріали цієї рубрики публікуються на платній основі. Видання має окрему позначку, якою маркують рекламні матеріали.

28 12 Sumy djinsa Tymoshenko pr

Також спостерігачі зафіксували матеріали на користь Петра Порошенка. Публікації переважно деталізували його гасло «Армія. Мова. Віра». У матеріалі «Армія часів Порошенка - бойовий дух, нова зброя та умови служби» автор Володимир Манько наводить аргументи та висновки про зміни, які відбулись в українській армії з 2014 року, перспективи її подальшого розвиткуз акцентом на особисту опіку питання зміцнення армії Петром Порошенком.

Ще один матеріал Здійснити нездійснене: як Україна відривалася від Москви ("Білопільщина",від 15.12) авторка Квітослава Щаслива визначає та структурує позитивні моменти Петра Порошенка у зовнішньополітичній та гуманітарній політиці.

Газета «Ярмарок» опублікувала матеріал «Про головні досягнення України в році, що минає». Його автор Інна Жолобович (джерело 24tv.ua) виділяє та розтлумачує суть основних реформ та досягнень, ініційованих Петром Порошенком. Серед них томос, закон про мову, медична реформа, зовнішньополітичні успіхи тощо.

28 12 Sumy djinsa Poroshenko28 12 Sumy djinsa Poroshenko1

Ще одна публікація стосується лідера партії «Основа» Сергія Тарути(«Ваш шанс» №51 від 19.12.2018). Матеріал критикують ціноутворення та видобуток газу, містить фото політика та логотип партії. Матеріал надрукований у рубриці «Політика», де друкуються матеріали на платній основі. Однак, відповідної позначки «На правах реклами», як того вимагає закон, немає.

У газеті «Білопільщина» (від 22.12.2018) опублікований матеріал про ймовірного потенційного кандидата у Президента України Володимира Зеленського з назвою «Вова Зеленський – зоряний час Ігоря Коломойського!».  Згаданий матеріал може мати ознаки «чорного піару». Текст такого ж змісту розміщуються і у друкованих виданнях інших областей України.

28 12 Sumy djinsa Zelenskij

Видання  «ДС-Експрес» без відповідних позначок розмістила матеріал на користь лідера   «Опозиційної платформи – «За життя» Юрія Бойка. Стаття з заголовком «Влада самоусунулась від вирішення реальних проблем людей і відволікає їхню увагу вигаданими страхами та перемогами» критикує політику чинного президента, зокрема щодо введення воєнного стану та створення Автокефальної Помісної Православної Церкви України, у вирішенні тарифних питань. Назва політичної сили у тексті неодноразова виділена шрифтом, ймовірно, для привернення уваги.

28 12 Sumy djinsa Boyko

Це ж саме видання опублікувало матеріал «На Сумщині хочуть знищити аграрне підприємство зі столітньою історією» - репортаж за підсумками візиту лідера Радикальної партії Олега Ляшка на Роменщину, яке також не марковане належним чином. Матеріал містить набір меседжів - заяв та обіцянок політика відносно локального та глобального вирішення аграрних питань.

28 12 Sumy Lyashko

Не оминає «джинса» і персони лідерів місцевих осередків партій та окремих політиків. У жовтні мають відбутися парламентські вибори, тож окремі політики у районах активно нагадують про себе.

Наприклад, матеріал, який має 3 газетних «близнюків» у регіональних друкованих ЗМІ, -  стаття «Юрій Чмирь: підняття в чотири рази податків може призвести до закриття підприємств». У публікації лідер Сумської обласної організації партії «Відродження», екс-голова Сумської ОДА дає оцінку останнім змінам податкового законодавства.Цей текст в середині грудня також розмістили видання «Рідний край» від 15.12, «Білопільщина» від 15.12, «Наш край» №51 від14.12, «Новий погляд» №50 від12.12

28 12 Sumy djinsa Vidrodjennya28 12 Sumy djinsa svirid

Публікація у газеті «Рідний край» від 15.12 «Анатолій Свирид: Кошти на ремонт дороги треба обов'язково включити до бюджету області на 2019 рік». Ще одна публікація у газеті «Наш край» №51 стосується, як видно з тексту, ініціативи «Медицина для кожного». Публікацію ілюструє фото із зображенням політика на рекламному банері а також анонсується початок роботи проекту у районах області.

Видання «Медіа-плюс» опублікувала матеріал «Подарунок до престольного свята», у якому автор отець Максим настоятель Свято-Миколаївського храму с. Рижівка відає про подарунок народного обранця. Позапартійний депутат обласної ради Юрій Христій, обраний від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» року придбав для храму позолочений хрест і купол.

«Перш за все, «джинса» або ж прихована політична реклама в засобах масової інформації порушує журналістські стандарти щодо неупередженості та збалансованості матеріалів. Крім цього, нагадаємо, що після 31 грудня, коли офіційно розпочнеться виборча кампанія, усі агітаційні матеріали необхідно маркувати», – наголошує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області області.

Громадянська мережа ОПОРА застерігає політиків і ЗМІ від використання прихованої реклами, оскільки це може створювати нерівні умови участі кандидатів у виборчому процесі, коли він розпочнеться.

Щодо матеріалів, які містять ознаки «чорного» піару, 20 грудня Національна спілка журналістів України закликала медіа не піддаватись впливу виборчих штабів, та не публікувати «чорнуху» чи  «джинсу», адже збалансоване та незаангажоване висвітлення виборчої кампанії є однією із умов проведення чесних виборів та утвердження свободи слова в Україні.

Нагадаємо, що матеріали з ознаками замовності ОПОРА фіксувала у сумській пресі і минулого тижня