29 жовтня, станом на 8:00, розпочали роботу всі 85 виборчих дільниць у дев’яти об’єднаних територіальних громадах Сумської області. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували окремі порушення, зокрема відсутність належної кількості скриньок для голосування та спроби проголосувати без паспорта.

Поширеним порушенням є відсутність достатньої кількість скриньок для голосування на дільницях. Зокрема, на середній дільниці №590428 у с. Хухра є всього дві скриньки для голосування, хоча їх має бути чотири.

Голова ДВК Наталія Мусій розповіла, що на засіданні комісії вирішили, що двох скриньок достатньо. Вона також повідомила, що на ранковому засіданні запломбували дві скриньки із трьох, які надійшли на їхню дільницю. Третя незапломбована і, відповідно, без контрольного талона, стоїть у тому приміщенні, де перебуває поліцейський. Аналогічна ситуація із переносними скриньками: з двох запломбована і буде використовуватися для голосування тільки одна, друга стоїть поруч із незапломбованою стаціонарною скринькою.

foto Sumy 29.10.2017

У с. Кам'янецьке на дільниці № 590662 є лише одна скринька для голосування. Дільниця мала і тут, згідно з вимогами Закону, має бути дві скриньки. За словами членів комісії, в Тростянецькій міській виборчій комісії їм сказали, що оскільки приміщення дільниці невелике, вистачить однієї скриньки.

На цій самій дільниці (с. Кам'янецьке, дільниця № 590662) спостерігач ОПОРИ зафіксував аж сім спроб проголосувати без паспорта. Після зауваження, яке спостерігач зробив голові ДВК, вона оголосила всій комісії не видавати бюлетені особам без паспортів.

ОПОРА наголошує, що голосування без паспорта містить ознаки злочину, передбаченого статтею 158-1 КК України – надання або отримання виборчого бюлетеня особою, яка не має на те права, який карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Крім того, на цій дільниці ОПОРА зафіксувала і порушення виборцями таємниці голосування. Оскільки в приміщенні тісно і до кабінки для голосування є черга, окремі виборці, здебільшого люди похилого віку, хочуть швидко поставити позначку одразу за столом членів комісії, які видають бюлетені. Спостерігач зробив зауваження таким виборцям.

foto Sumy 29.10.2017 3

У селищі Дубов'язівка Конотопського району на дільниці №590173, яка також є середньою, наявні лише дві скриньки для голосування. Зазначимо, що ця дільниця запрацювала на годину раніше: тут забули про переведення годинників, і майже всі члени ДВК прийшли на роботу на годину раніше, тож почали засідання о 6:15. Про переведення годинників та їхню помилку комісії повідомив один зі спостерігачів, який прийшов якраз перед тим, як члени комісії хотіли о 7 годині ранку відчиняти двері дільниці для виборців.

Крім того, у селищі Дубов’язівка в день виборів зафіксовано багато агітаційних матеріалів на стовпах, зокрема листівку з «чорним піаром» проти кандидатки на селищного голову.

foto Sumy 29.10.2017 1

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що частина 2 статті 3 Закону України «Про місцеві вибори» чітко визначає, що документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Нагадаємо, що сьогодні в Сумській область обирають голів та депутатів у таких об’єднаних територіальних громадах: Буринській міській, Дубов’язівській селищній Конотопського району, Коровинській сільській Недригайлівського району, Комишанській та Чернеччинській сільських Охтирського району, Новослобідській сільській Путивльського району, Степанівській селищній Сумського району, Тростянецькій міській та Верхньосироватській сільській, що утворена на території суміжних районів – Сумського та Краснопільського.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Сумській області
тел. +380663055190
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.