У Сумській області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують численні порушення у роботі Коровинської сільської виборчої комісії, зокрема при формуванні дільничних виборчих комісій, затвердженні зразків бюлетенів, у веденні виборчої документації.

Як повідомив спостерігачам ОПОРИ Григорій Касян, голова ТВК у с. Коровинцях Недригайлівського району, бюлетені для виборів голови та депутатів сільської ради ОТГ будуть готові 27 жовтня. А протокол засідання, під час якого ТВК затверджувала зразки бюлетенів, датовано 13 жовтня. До того ж число на цьому документі проставлено олівцем.

foto Sumy 26.10.2017 Korovyntsi1

Однак треба наголосити, що згідно з частиною 3 статті 74 Закону України «Про місцеві вибори» текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за 17 днів до дня голосування. А пунктом 2 частини 1 статті 75 цього Закону передбачено, що територіальна виборча комісія на підставі договору, укладеного між нею і поліграфічним підприємством, забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах не пізніш як за п’ять днів до дня голосування та отримує виготовлені виборчі бюлетені не пізніш як за чотири дні до дня голосування в упаковці підприємства-виготовлювача на підставі акта приймання-передачі за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. Таким чином, комісія мала отримати бюлетені до 24 жовтня включно.

Зауважимо також, що протоколи засідань ТВК належать до виборчої документації, їх підроблення може мати ознаки злочину, передбаченого ч. 2 статті 158 КК України та тягнути у випадку доведення цього факту в судовому порядку кримінальну відповідальність.

За словами голови ОТГ, комісія не отримувала від кандидатів жодного примірника агітаційної продукції, повідомлень про відкриття виборчого фонду, а також проміжних фінансових звітів. Не створювали у Коровинцях і контрольної комісії, яка згідно з законодавством має здійснювати контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах та дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів. Відповідно до частини 3 статті 75 Закону України «Про місцеві вибори» така комісія утворюється відповідною територіальною виборчою комісією за поданням місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, не пізніш як у день затвердження тексту виборчого бюлетеня.

Ситуацію, що склалася, у комісії намагаються пояснити тим, що ОТГ невелика (близько 3000 мешканців) і охочих балотуватися було зовсім не багато.

Окрім зазначених порушень, спостерігачі ОПОРИ, переглядаючи списки членів ДВК, також виявили недотримання вимог Закону України «Про місцеві вибори» щодо формування складу ДВК, оскільки серед членів дільничних комісій зазначено представників політичних партій, які не є суб’єктами подання на цих виборах, зокрема Аграрної партії України, партії «Відродження», «Руху Валентина Наливайченка «Справедливість». Хоча частина 1 статті 23 Закону України «Про місцеві вибори» чітко визначає, хто може подавати кандидатури до складу ДВК: 1) місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; 2) місцеві організації політичних партій, кандидатів у депутати від яких зареєстровано в багатомандатних виборчих округах; 3) кандидати у депутати в одномандатних виборчих округах; 4) кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости.

Коментуючи порушення у формуванні складу ДВК у Коровинській ОТГ, голова Недригайлівської РВК Олександр Тихонов сказав, що вже нічого не встигне виправити. За його словами, така ж ситуація була на місцевих виборах у Недригайлові та Вільшанах, оскільки «з закону не зрозуміло, які це – парламентські партії».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зауважує, що включення до складу ДВК за поданнями від місцевих організацій партій є типовою помилкою. Проте вона не пов’язана з незрозумілістю норми закону (відповідно до статті 23 таке право на виборах сільських, селищних рад надається лише партіям, що утворили фракції в парламенті та кандидатам). Причиною є як непідготовленість членів комісій до роботи в територіальних виборчих комісіях, так і безвідповідальне ставлення партій до формування подань до складу ДВК. Певну плутанину вносить лише факт, що позапарламентські партії можуть готувати подання до складу ТВК, але не ДВК.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній,

координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Сумській області

тел. +380663055190

[email protected]

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.