26 жовтня у селі Рачин Дубенського району спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували розміщення друкованових агітаційних матеріалів кандидата на посаду сільського голови Тараканівської об’єднаної територіальної громади Олександра Кривичуна. Агітація не мала вихідних даних та була розміщена у не визначених для цього місцях. За фактом виявленого порушення спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію.

News Rivnenska 27.10.2017 stovpy 2

Агітаційні матеріали були розміщенні на опорах ліній електропередач та без необхідного маркування (не вказано відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск).

Зокрема, у агітаційнмх матеріалах сказано: «Зроби правильний вибір!!! Обери Рачинця заради спільного майбутнього!!! Голосуй за кандидата на голову Тараканівської об'єднаної громади Олександра Кривичуна!!! №3 у виборчому бюлетені».

За фактом виявлених агітаційних матеріалів спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА викликали поліції та написали заяву про правопорушення.

News Rivnenska 27.10.2017 stovpy 1 2

Відповідно до частини 2 статті 56  Закону України «Про місцеві вибори» друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Згідно з частиною 4 статті 56 цього Закону плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розмішуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування.

Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів відповідно до статті 212-14 КУпАП передбачає накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичної особи, та від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб (розповсюджувачів). У випадку ж, якщо розміщення агітаційних друкованих матеріалів порушує правила благоустрою, для порушників-громадян стаття 152 КУпАП передбачає покарання у вигляді штрафу від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів(044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Сергій Сабо,
координатор громадського спостереження за виборами у Рівненській області
тел.: 067 830 87 55
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.