Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала перебіг виборчої кампанії у Заворсклянській об`єднаній територіальній громаді Полтавської області. Серед 11 членів територіальної виборчої комісії – всі мають досвід роботи на попередніх виборах. Усього зареєстровано 4 кандидатів на посаду сільського голови та 69 кандидатів у депутати, серед них 28 – самовисуванці. Кандидати віддають перевагу зовнішній агітаційній рекламі.

Зазначимо, що 24 грудня вибори відбудуться в Заворсклянській сільській об`єднаній територіальній громаді, яка буде утворена на території суміжних адміністративно-територіальних одиниць (об`єднання Полтавського та Новосанжарського районів). А саме до новоутвореної громади увійдуть Заворсклянська сільська рада (села Заворскло, Ватажкове, Головач, Лукищина, Минівка, Портнівка) і Писарівська сільська рада (село Писарівка).

СКЛАД ЗАВОРСКЛЯНСЬКОЇ ТВК – 11 ОСІБ

Згідно із частиною 1 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори» склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій партій з урахуванням обмежень, встановлених частиною другою статті 12 цього Закону, у кількості не менше 9 і не більше 18 осіб.

Заворсклянська сільська територіальна виборча комісія була сформована Полтавською районною територіальної виборчою комісією у складі 11 осіб. Головою комісії стала Тамара Лешко за поданням Полтавської районної організації політичної партії «Народний фронт». У 2002 та 2004 році вона була членом дільничної виборчої комісії, а в 2014 та 2015 році – заступником голови ДВК.

Заступником голови ТВК стала Тетяна Денисенко– за поданням Полтавської районної партійної організації Аграрна партія України. Тетяна Денисенко також має досвід роботи у комісії – в 2015 працювала головою СВК.

Секретарем сільської виборчої комісії за поданням Полтавської районної організації політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина» стала Катерина Лук`янова, яка у 2014 році працювала секретарем ДВК, а у 2015 – секретарем СВК.

Усього в комісії, по три представника отримали Полтавські районні організації політичних партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Народний фронт». А також двоє від «Всеукраїнського об`єднання «Батьківщина» і по одному представнику від Аграрної партії, Радикальної партії Олега Ляшка та Всеукраїнського об`єднання «Свобода».

Зауважимо, що всі члени Заворсклянської сільської територіальної виборчої комісії мають досвід роботи на попередніх виборах.

ЗАВОРСКЛЯНСЬКА СІЛЬСЬКА ВИБОРЧА КОМІСІЯ УТВОРИЛА 26 ОКРУГІВ

Згідно з частиною 2 статті 17 Закону України «Про місцеві вибори» для проведення виборів депутатів сільської, селищної ради відповідна сільська, селищна територіальна виборча комісія утворює одномандатні виборчі округи з приблизно рівною кількістю виборців у кожному в кількості, що дорівнює загальному складу відповідної місцевої ради.

Так, Заворсклянська сільська виборча комісія утворила 14 одномандатних виборчих округів з кількістю виборців від 115 у найменшому виборчому окрузі, до 228 – у найбільшому.

Відповідно до утворених одномандатних виборчих округів у Заворсклянській громаді в одномандатному виборчому окрузі №1 орієнтована кількість виборців 174, ОВО №2 – 228, ОВО №3 – 217, ОВО №4 – 212, ОВО№5 – 188, ОВО№6 – 142, ОВО №7 – 169, ОВО №8  – 194, ОВО №9 – 115, ОВО №10 – 155, ОВО №11 – 156, ОВО №12 – 157, ОВО №13 – 158, ОВО №14 – 117 виборців.

Натомість орієнтована кількість виборців у громаді – 2 387 осіб.

ЗАРЕЄСТРОВАНО 4 КАНДИДАТИ НА ПОСАДУ ГОЛОВИ ТА 69 КАНДИДАТІВ У ДЕПУТАТИ ЗАВОРСКЛЯНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

Територіальна виборча комісія зареєструвала п`ять кандидатів на посаду сільського голови Заворсклянської сільської ради. Відповідно до частини 9 статті 41 Закону України «Про місцеві вибори», де зазначено, що «територіальна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття документів, зазначених у частині першій статті 38 цього Закону, але не пізніш як за 23 дні до дня голосування приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів), включених до виборчого списку кандидатів у депутати».

Проте кандидат на посаду сільського голови Володимир Старокожко (самовисуваня) зняв свою кандидатуру з виборчих перегонів. Наразі четверо претендентів борються за крісло сільського голови.

Троє кандидатів зареєстровані шляхом самовисування, а один - за поданням місцевої організації політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». При цьому всі кандидати є безпартійними. Наймолодшому кандидату 36 років, а найстаршому – 58.

На посади депутатів Заворсклянської сільської ради балотуються 69 кандидатів. Місцева організація ВО «Свобода» подала п`ять кандидатів, Аграрної партії – семеро. А також троє кандидатів подано від політичної партії «Наш край», по двоє - від «Рідне місто» та Українського об`єднання патріотів «УКРОП». Соціал-демократична партія подала одного кандидата в депутати. Решта 25 – самовисуванці. Варто зазначити, що 51 кандидат є безпартійними.  

Poltavska 12 12 tablica

В ЗАВОРСКЛЯНСЬКІЙ ОТГ КАНДИДАТИ ВІДДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ АГІТАЦІЙНИМ ЛИСТІВКАМ

Заворсклянська територіальна виборча комісія отримала примірники агітаційних матеріалів від кандидатів. Приклади агітаційних матеріалів розміщені у приміщенні будинку культури, де  засідають члени сільської територіальної виборчої комісії. Наразі свої примірники агітації надали кандидати від політичної партії «Наш край», а також кандидатка на посаду сільського голови Зоя Кондратенко (самовисування). На кожному примірнику знаходиться штамп комісії і підпис, що це зразок агітації.

ОПОРА нагадує, що відповідно до пункту 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

11 12 Poltavska agitacija

Нагадаємо, що вибори у Полтавський області 24 грудня пройдуть відразу у семи громадах: Петрівсько-Роменській сільській, Козельщинській селищній, Машівській селищній, Щербанівській сільській, Оболонській сільській, Заворсклянській сільській та Мачухінській сільській об`єднаних територіальних громадах.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Дар`я Черкашина,

координаторка громадського спостереження у Полтавській області

тел.: 099 674 45 65

email: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)