На вулицях Миколаєва спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували білборди з зображеннями 3 зареєстрованих кандидатів на пост Президента України, які не містять вихідних даних, та звернулися з відповідними заявами до поліції.

Рекламний носій з зображенням Ігоря Шевченка зафіксований 10 січня на вул. Пушкінській, а білборди Андрія Садового та Сергія Капліна помічені 14 січня на проспекті Богоявленський та вул. Космонавтів відповідно. На них відсутня інформація про установу, що здійснила друк, дані про тираж та про осіб, відповідальних за випуск, як цього вимагає  ч. 3  ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України». Окрім того,  факти містять ознаки порушення статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

17 01 Bilbord Shevchenko17 01 Bilbord Kaplin17 01 Bilbord Sadovogo

Спостерігачі ОПОРИ одразу ж звернулися з відповідними заявами до Центрального та Інгульського відділів поліції ГУНП в Миколаївській області. В свою чергу, працівники поліції 16 січня під час зустрічі з представниками ОПОРИ повідомили, що провели фіксацію всіх об’єктів незаконної агітації та розпочали роботу щодо притягнення до відповідальності винних у порушенні законодавства.

17 01 Zajava v policiju

«На даний момент подані заяви по 3 суб'єктам виборчого процесу, але це не весь перелік зовнішньої реклами даних кандидатів у Президенти України. Крім того, спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати аналогічні порушення виборчого законодавства іншими кандидатами. Протягом жовтня-грудня в Миколаєві ми нарахували в середньому 350 білбордів, на яких розміщувалась політична реклама. Відповідно всі друковані агітаційні матеріали кандидатів, зареєстрованих ЦВК, повинні бути виготовлені та розміщені в законний спосіб. Тому питання законності розповсюдження всієї передвиборчої агітації на носіях зовнішньої реклами взяло під особистий контроль Головне управління Національної поліції у Миколаївській області», – коментує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.

«Слід звернути увагу, що відповідно до ч. 2 ст. 254 КУпАП  уповноважені працівники органів Національної поліції по зазначеній категорії справ  повинні скласти протокол про адміністративне правопорушення (у разі наявності підстав для його оформлення) не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту виявлення особи, яка вчинила правопорушення, у двох примірниках, один із яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності. Якщо особа правопорушника невідома, представники Національної поліції зобов’язані вжити невідкладних (у розумні строки) заходів по її виявленню з врахуванням швидкоплинності виборчого процесу»,  − наголошує радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента», «друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів». Також згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, «розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

 Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)