Друковані ЗМІ визначили, скільки коштуватиме розміщення політичної реклами на їхніх шпальтах . Проте в міському та обласних виданнях не була оприлюднена вартість одиниці ефірного часу для проведення передвиборної агітації на місцевому телебаченні та радіо. Про це свідчать дані аналізу спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА.

У додатку до постанови ЦВК від 20 грудня 2018 року № 250 зазначено, що до 30 грудня 2018 року включно регіональні та місцеві друковані засоби масової інформації усіх форм власності повинні опублікувати розцінки вартості одиниці друкованої площі для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Об’єктами аналізу стали випуски шести друкованих видань за жовтень-грудень 2018 року: обласних «Рідне Прибужжя», «Южная правда», міського «Вечерний Николаев» та районних «Вперед», «Вісті Вознесенщини» , «Вісті Снігурівщини».

Так, газета «Рідне Прибужжя» встановила такі розцінки на політичну рекламу: 1 кв. см газетної площі (чорно-білі сторінки) −  12 грн 84 коп, а 1 кв. см повнокольорової сторінки – 19 грн 26 коп. Розміщення політичної реклами (в тому числі матеріалів виборчих комісій) в друкованих виданнях  «Вперед» Новобузького району та «Вісті Снігурівщини» коштує  6 грн за 1 кв. см, а в газеті «Вісті Вознесенщини» − 6 грн за 1 кв см на першій сторінці та 5 грн 58 коп на внутрішніх сторінках. Політична реклама в газеті «Вечерний Николаев» коштує 14 грн 76 коп за 1 кв см. У газеті «Южная правда» впродовж жовтня-грудня 2018 року не були оприлюднені розцінки на політичну рекламу.

11 01 Ridne Prybuzhja11 01 Gazeta Vpered11 01 Visti Snigyrivshyny11 01 Visti Voznesenshyny

 11 01 Vechirnij Mykolaiv

«Згідно з частиною 6 статті 60 ЗУ «Про вибори Президента України», розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення передвиборної агітації не можуть змінюватися протягом виборчого процесу. Засіб масової інформації не може надавати знижку на оплату окремому кандидату на пост Президента України чи партії, що висунула кандидата на пост Президента України. Ця законодавча норма повинна гарантувати принцип рівності умов і доступу усім суб’єктам виборчого процесу для реалізації права на здійснення передвиборної агітації», − наголошує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.

За коментарями звертайтеся: