Розпорядженням Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича були затверджені 24 місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Варто зауважити, що даний документ був підписаний 29 грудня 2018 року, проте на сайті міськради з’явився лише 4 січня 2019 року.

У розпорядженні сказано,що адміністраціям районів Миколаївської міської ради необхідно обладнати місця для стендів, дощок оголошень для розміщення матеріалів передвиборної агітації виборів Президента України, призначених на 31 березня 2019 року. Дані конструкції розташовані за адресами:

Інгульський район

1. Пр. Миру, ринок «Колос» (територія ринку);
2. Вул. Космонавтів ріг пр. Миру, ринок  «Площа Перемоги» ( територія ринку);
3. Вул. Космонавтів ріг вул. Троїцької, ТОВ «Ринок «Торг-сервіс» (територія ринку);
4. Вул. Троїцька, 244, ринок «Спорттовари» (територія ринку);
5. Пр. Миру ріг вул. Будівельників, ринок ТОВ «Арена-Н» (територія ринку).

Корабельний район

1. Пр. Богоявленський, 311/4 (металевий щит ТОВ «Приоритет Юг»);
2. Вул. Торгова, 62 (біля продовольчої крамниці).

Центральний район

1. Пр. Героїв України, 16;
2. Вул. Софіївська, 29 ріг вул. С.Цвєтка (мкр. Тернівка);
3. Вул. 6 Слобідська, ринок «Україна» (трамвайна зупинка);
4. Вул. Ізмаїльська, 1 ріг вул. Веселинівської, будівля кінотеатру «Промінь» (мкр. Варварівка);
5. Вул. Силікатна, 267 ЖКП ММР «ПРИБУЖЖЯ» (мкр. Матвіївка).

Заводський район

1. Вул. Погранична, 15 (стадіон «Юність»);
2. Вул. Озерна, 2,4,6 (агітаційний майданчик);
3. Вул. Біла, 61-а, (агітаційний майданчик);
4. Вул. О. Григор’єва, 6-а (ЖКП ММР «Бриз»);
5. Вул. Генерала Карпенка, 31 (ТОВ «Ліски-М»);
6. Вул. Сінна, 44  (ЖЕК № 10);
7. Вул. Шосейна, 84 (ТОВ «Николаевдомсервис»);
8. КП «Центральний ринок»;
9. Ринок по вул. Озерній, 15-17;
10. Ринок «Привокзальний», пл. Привокзальна, 1;
11. Ринок «Тайм-сет», пл. Привокзальна, 1;
12. Ринок «Факел», вул. Генерала Карпенка, 51-б.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ перевірили частину стендів та дощок, вказаних у розпорядженні міського голови, що розміщені в різних районах міста. З'ясувалось, що деякі стенди та дошки знаходяться в таких місцях, де їх складно помітити: наприклад, на території ринку «Колос» вони сховані за кіосками, а за адресою пр. Героїв України, 16 дошка встановлена під балконом житлового будинку.

07 01 Rynok Kolos

07 01 Prospekt Gerojiv Ukrainy

Деякі з них використовуються для розміщення матеріалів, не пов’язаних із передвиборною агітацією (наприклад, на території ринку «Площа Перемоги» є лише два стенди з надписом «Інформація», один із них належить лабораторії Держпродспоживслужби, інший − адміністрації ринку).

07 01 Rynok Plosha Peremogy

А частини стендів та дощок взагалі не вдалося знайти: наприклад ті, що мають бути на території ринку ТОВ «Арена-Н» та ринку «Україна», на стадіоні «Юність», за адресами: вул. Шосейна, 84, вул. Біла, 61-а та біля будівлі кінотеатру «Промінь».

07 01 Rynok Arena N

07 01 Rynok Ukrajina

07 01 Shosejna 84

07 01 Bila 61 A

07 01 Kinoteatr Promin

Стенд, відведений під агітаційні матеріали, був зафіксований в мікрорайоні Тернівка, за адресою: вул. Софіївська, 29.

07 01 Sofiivska 29

ОПОРА нагадує, що в додатку до постанови ЦВК від 20 грудня 2018 року № 250 сказано, що місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування повинні були до 30 грудня 2018 року включно обладнати стенди та дошки оголошення для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

«У статті 59 ЗУ «Про вибори Президента України» зазначено, що «місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації». Однак даний закон не зобов'язує суб'єктів виборчого процесу розміщувати агітаційну продукцію саме у відведенихмісцевою владою місцях. Відповідно обклеєні агітаційними матеріалами дерева та стовпи розцінюватимуться як порушення норм благоустрою, але не як порушення закону про вибори Президента. Тому дана ситуація матиме ознаки порушення статті 152 КУпАП, а не 212-14. Якщо друкованими передвиборними агітаційними матеріалами будуть обклеєні архітектурні пам’ятки та пам'ятки архітектури, місця, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху, а також  будинки і приміщення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності, це кваліфікуватиметься як порушення статей 152 та 212-14 КУпАП», − коментує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.

За коментарями звертайтеся: