Виборчий процес у восьми об’єднаних територіальних громадах Львівської області ОПОРА характеризує як такий, що проходить без системних порушень, проте з недоліками у роботі виборчих комісій та «сплеском» агітаційної активності кандидатів в останній тиждень кампанії.

«Перші місцеві вибори відбудуться у восьми об’єднаних територіальних громадах Львівщини: двох міських (Рудківська та Великомостівська), двох селищних (Щирецька та Славська) та чотирьох сільських (Волицька, Солонківська, Підберізцівська та Воютицька) громадах. Спостерігачі ОПОРИ забезпечують незалежне і позапартійне спостереження на перших виборах до об’єднаних територіальних громад, охоплюючи моніторингом кожну з них. Загалом, перебіг виборчої кампанії на Львівщині не супроводжувався системними порушеннями, разом з тим були виявлені недоліки у роботі виборчих комісій. Також в останній тиждень кампанії спостерігався сплеск агітаційної активності кандидатів», - наголосив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут.

На вибори до восьми об’єднаних територіальних громад Львівської області зареєстровано 589 кандидатів, які, здебільшого, є самовисуванцями. Винятком є Волицька ОТГ, де переважають кандидати, висунуті місцевими організаціями політичних партій.

«Етап реєстрації кандидатів пройшов доволі спокійно. Якщо аналізувати реєстрацію кандидатів у містах, де вибори відбуваються за пропорційною  виборчою системою із закріпленням кандидатів у територіальних виборчих округах, то активність виявили 15 партій. Активність кандидатів під час реєстрації у сільських та селищних радах є не високою», - розповідала координаторка громадського спостереження за виборами у Львівській області Наталія Радиш.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували також проблеми під час формування територіальних виборчих округів.

«Серед 192 виборчих округів, які були утворені для обрання депутатів восьми рад, третина з них -сформовані із порушенням вимоги щодо приблизно рівної кількості виборців», - акцентувала Наталія Радиш.

Що стосується розподілу кандидатів у депутати по територіальних виборчих округах, то найбільше кандидатур балотуються у Великих Мостах – 11-12 кандидатів у кожному окрузі та у Рудках – 8-9 кандидатів.

Спостерігачі ОПОРИ розповіли також про зафіксовані ними порушення виборчими комісіями та кандидатами.

«Наприклад, у комісіях Щирця та Солонки виникають проблеми з веденням та збереженням виборчої документації. Так, за словами комісії, залучені особи (бухгалтери) зберігають усі бухгалтерські документи за своїм основним місцем роботи. Типовим порушенням залишається також незаконна агітація», - зазначила координаторка громадського спостереження.

Агітаційні матеріали без вихідних даних ОПОРА зафіксувала у Солонці та Великих Мостах.

«Спостерігачі звернулися до відповідних комісій зі скаргами на дії кандидатів. На підставі цих скарг, комісії визнали дії кандидатів/партій такими, що суперечать Закону України «Про місцеві вибори», винесли попередження та зобов’язали кандидатів «усунути факти правопорушень та утриматись від розміщення та розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних відомостей», - додала Наталія Радиш.

Станом на 24 жовтня, до територіальних виборчих комісій Львівщини надійшли повідомлення про відкриття фондів від однієї партії у Великих Мостах (ВО «Батьківщина») та однієї політичної сили у Воютичах (Об’єднання «Самопоміч»). Крім цього, виборчі фонди відкрили кандидати на голову місцевих рад , висунуті Об'єднанням «Самопоміч»:

- у  Рудках: Богдан Кремса;

- у Славську: Василь Білинець, Володимир Бега, Михайло Кінаш, Ігор Ферин;

- у Солонці: Микола Пущак.

Усі, крім останнього, подали проміжні фінансові звіти про використання коштів зі своїх виборчих фондів вчасно.

У Солонківській, Щирецькій та Великомостівській виборчій комісії були виявлені порушення термінів підготовки і оприлюднення постанов, прийнятих на засіданнях комісій.  

«До часу реєстрації офіційних спостерігачів від Громадянської мережі ОПОРА наші представники зверталися до комісій з проханням бути присутніми на засіданні з дозволу комісії (згідно з ч. 9 ст. 27 Закону України «Про місцеві вибори»). Однак Солонківська сільська комісія двічі не дозволила представникам ОПОРИ бути присутніми на засіданні, при цьому не аргументуючи своє рішення та не розглядаючи відповідне подання організації», - акцентувала Наталія Радиш.

Також  представники ОПОРИ наголосили на відсутності фактів системного використання адмінресурсу посадовими та службовими особами. Разом з тим, окремі інциденти мали місце: голова ЛОДА Олег Синютка був присутніій на презентаціїстратегії розвитку Славської ОТГ, яку представляв кандидат Володимир Бега. Зафіксовані й факти використання агітації у засобах масової інформації без відповідного маркування (комунальне видання Пустомитівської районної ради «Голос народу»). 

На завершення представники ОПОРИ додали, що на Львівщині у передвиборчий процес пройшло два судових процеси за позовом місцевої районної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Перший позов стосувався визнання протиправною бездіяльність Рудківської міської комісії щодо ухилення від розгляду повідомлення ЦВК, в якому йшлося про подвійне балотування десяти кандидатів. Інший судовий процес стосувався протиправних дій Сокальської районної виборчої комісії щодо відмови включення до складу дільничних виборчих комісій подання від кандидата на посаду міського голови Великомостівської ОТГ Романа Кісілевича, висуванця ВО «Свобода».

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можназвертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів(044) 591-44-44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Наталія Радиш,

координаторка громадського спостереження за виборами у Львівській області

тел.: 098  765 86 22

email: [email protected]  

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.