Львівський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Рудківської міської виборчої комісії щодо ухилення від розгляду повідомлення ЦВК, в якому йшлося про подвійне балотування десяти кандидатів.

Рудківська міська виборча комісія зареєструвала 237 кандидатів у депутати, висунутих 10 політичними партіями. Свої списки подали місцеві осередки політичних партій Аграрна партія України, БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», Громадянська позиція, Громадський Рух «Народний контроль», Конгрес Українських націоналістів,  Радикальна партія Олега Ляшка, Об’єднання «Самопоміч» та УКРОП.

10 жовтня Рудківська міська комісія отримала на електронну пошту листа від Центральної виборчої комісії (№21-33/1-1798, підписаний членом ЦВК, О. Діденком) з інформацією про факти «можливого порушення деякими кандидатами  вимог частин 4, 5 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори». Йдеться про одночасне подвійне балотування 10 кандидатів, висунутих Аграрною партією України, БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», Громадським рухом «Народний контроль», Конгресом Українських Націоналістів та Радикальною партією Олега Ляшка.

ЦВК у своєму листі наголосило, що для прийняття комісією обґрунтованого рішення, ТВК повинна з’ясувати (шляхом звернення до відповідних кандидатів, стосовно яких виявлено можливі порушення) чи давали такі кандидати згоду на одночасне балотування та отримати від них особисто відповідні письмові пояснення. Крім цього, на вимогу чинного законодавства комісія зобов’язана розглянути це питання на своєму засіданні до 10 жовтня включно.

Засідання комісії, попередньо призначене на 17:00 год. 10 жовтня, не відбулося через відсутність кворуму. Заступник голови комісії скликав повторне засідання на 19:00, 22:00 та 22:45 год., однак і ці засідання не відбулися з причини відсутності кворуму. У зв’язку з цим, Самбірська районна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» подала позов до Рудківської міської виборчої комісії Самбірського району Львівської області про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання вчинити дії (єдиний унікальний номер справи – 813/3655/17).

17 жовтня Львівський окружний адміністративний суд постановив задовольнити лише одну вимогу позивача – визнати протиправною бездіяльність Рудківської міської виборчої комісії щодо ухилення від розгляду повідомлення ЦВК  та ухилення від виключення осіб, включених за їх письмовою заявою про згоду балотуватися за виборчим списком кандидатів у депутати обласної, районної, міської або районної в місті ради, водночас включених за їх письмовою заявою про згоду балотуватися за виборчим списком кандидатів у депутати іншої комісії відповідно обласної, районної, міської або іншої районної в місті ради.

Щодо вимоги позивача «виключити таких осіб з виборчих списків на перших місцевих виборах 29.10.2017 року та скасувати її реєстрація» – суд відмовив. Оскільки Закон передбачає обов’язковість розгляду питання на засідання комісії, зміст рішення, яке комісія може прийняти, залежить від оцінки комісією обставин та наявності або відсутності порушень.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Наталія Радиш,

координаторка громадського спостереження за виборами у Львівській області

тел.: 098  765 86 22

email: [email protected]  

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.