На Львівщині Солонківська виборча комісія за скаргою Громадянської мережі ОПОРА зобов’язала кандидата на посаду голови Солонківської сільської ради Миколи Пущака утриматись від розміщення та розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних відомостей та усунути факти правопорушень.

Так, 15 жовтня у селі Солонка Пустомитівського району Львівської області спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА зафіксувала друковані агітаційні матеріли кандидата на посаду голови Солонківської сільської ради Миколи Пущака, яка не містила жодних вихідних даних.

Відповідно до частини 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», друкований агітаційний матеріал (до яких належать плакати, стенди, листівки, постери, інша друкована продукція з написами, що стосуються передвиборної агітації, а також матеріали, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

News Lvivska 17.10.2017 agitaciia

Крім того, кандидати на посаду сільського голови зобов’язані подати по одному примірнику кожного друкованого агітаційного матеріалу, виготовленого за рахунок власних виборчих фондів, а також з використанням обладнання, що їм належить, не пізніш як через два дні після його виготовлення до відповідної територіальної виборчої комісії (частина 3 статті 56 Закону).

За повідомленням заступника голови Солонківської виборчої комісії, примірник цього агітаційного матеріалу кандидат подавкілька днів раніше (12 жовтня). При цьому,  представник комісії зробив усне попередження кандидату. Також до Солонківської сільської виборчої комісії не надходила інформація від банків про відкриття  рахунків виборчих фондів жодного з кандидатів.

15 жовтня спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА звернулася до Солонківської сільської виборчої комісії  зі скаргою щодо дій кандидата Миколи Пущака, яку наступного дня комісія розглянула на своєму засіданні. Так, комісія визнала дії кандидата такими, що суперечать Закону України «Про місцеві вибори», винесла попередження та зобов’язала кандидата «усунути факти правопорушень та утриматись від розміщення та розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних відомостей».

News Lvivska 17.10.2017 postanova

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів(044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Наталія Радиш,

координаторка громадського спостереження за виборами у Львівській області

тел.: 098  765 86 22

email: [email protected]  

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.