У Кремінній та Станиці Луганській Луганської області школярі отримали пакунки з цукерками від народного депутата України Сергія Шахова. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганщини.

27 грудня учні початкових класів Кремінської школи-гімназії Кремінської районої ради Луганської області отримали 178 наборів цукерок, що були оформлені у пакети із надписом «Сергей Шахов. Наш край. Политическая партия».

28 12 2018 Luganshchyna подарки детям 1

Як зазначила в коментарі ОПОРІ директор Кремінської школи-гімназії Євдокія Кукуяшна:  «Подзвонили з відділу освіти, сказали що для дітей початкових класів нашої школи можна отримати 178 подарунків. Для їх отримання необхідно з’явитись в гуртожиток хімічної автоматики в м. Кремінна.  Там ми дізнались, що це подарунки від Сергія Шахова. Забрали їх та роздали учням початкових класів».

Подібну ситуацію з роздачею дітям подарунків від Сергія Шахова 28 грудня зафіксували й спостерігачі ОПОРИ у Станиці Луганській. Так, на святковому заході з нагоди нового року, 85 подарунків отримали учні 1-4 класів Станично-Луганської спеціалізованої школи №2 I-III ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів імені П.В. Балабуєва.

Солодкі подарунки отримали вихованці ясла-садку №1 «Теремок» та ясла-садку №2 «Топольок» Станично-Луганської селищної ради. Поряд із цим, сьогодні  солодощі роздали для учнів 1-4 класів Станично-Луганської загальноосвітньої школа І-ІІІ ступенів №1. Всі пакети були промарковані надписом «Сергей Шахов. Наш край. Политическая партия».

28 12 2018 Luganshchyna подарки детям Станиця2

Слід підкреслити, що відповідно до листа МОН № 1/9-407 від 26 червня 2018 року  «Щодо недопущення політичної агітації у закладах освіти», керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам… забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою.   

Крім цього, у Кремінній неподалік Кремінської районної лікарні люди отримали пакунки із цукром, а також календарі із зображенням Сергія Шахова, примірник газети «Наш край», заяву на вступ до партії, анкету та шаблон звернення до народного депутата. Мешканка міста Кремінна Валентина Стецюк повідомляє ОПОРІ, що «волонтери за кілька днів до заходу записували людей у списки, а потім повідомили, коли і де будуть роздавати цукор. Люди зібралися на вказаний час та все отримали». 

28 12 2018 Luganshchyna подарки детям 2

«Подібна діяльність представників політичних партій може сприяти впізнаваності їх політичних сил на виборах різних рівнів», – наголошує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Луганській області 

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Згідно з частиною 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.

Відповідно до частини 14 статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)