Передвиборча кампанія чергових виборів Президента України офіційно розпочнеться 31 грудня, проте потенційні кандидати в Президенти та представники політичних партій  вже протягом кількох місяців ведуть активну дочасну агітаційну діяльність за допомогою білбордів, реклами у печатних та інтернет-виданнях, у соціальних мережах, залучення благодійних фондів  до прихованої агітації.  Про це представники Громадянської мережі ОПОРА розповіли під час прес-конференції щодо дочасної активності партій та потенційних кандидатів напередодні офіційного старту виборчої кампанії.

Наразі на Луганщині активно працюють 2 благодійні фонди, які можуть мати відношення до політичних сил – Фонд Валерія Мошенського та фонд «Наш край», який фактично веде дочасну агітацію на користь Сергія Шахова. 

Протягом листопада-грудня Фонд Валерія Мошенського здійснив низку заходів у Біловодському районі (матеріальна допомога дитсадкам, продуктові набори ветеранам).

 Фонд «Наш край» протягом листопада-грудня здійснював роздачі цукру та друкованої політичної реклами, а також анкет та заяв на вступ до партії по території Луганської області, а саме - у Новоайдарі,  у Білокуракино, Лисичанську, Троїцькому районі, Сєвєродонецьку.

Координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА  в Луганській області зазначив, що безкоштовна роздача цукру від благодійного фонду, дуже схожого за назвою з політичною партією, носить характер системної кампанії, яка під час виборчого процесу в окремих випадках може трактуватися як опосередкований підкуп виборців, як і допомога, надана фондом Мошенського.

Співробітництво політичних партій з благодійними структурами в окремих випадках, може бути використано як політичний піар. Так, у Кремінній захід для пенсіонерів та людей з інвалідністю, організований Кремінською районною організацією Товариства Червоного Хреста України відвідав голова Кремінської районної організації Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Несчетний, який  разом із солодощами роздавав присутнім  примірники партійної газети «Слово Ляшка». Також з нагоди дня волонтера у Сєвєродонецьку партійці «Батьківщини» Олексій Малеванець та Олена Нікітіна завітали до представників місцевої філії Міжнародної благодійної організації в Україні «Благодійний фонд «Карітас Сєвєродонецьк». Учасники зустрічі обговорили проект волонтерів по збору благодійної допомоги на ремонт соціального будинку для дітей-сиріт у селі Боброве, яке входить до складу Сєвєродонецької міської ради. Крім того, партійці досягли домовленостей про подальшу співпрацю з філією фонду. Наприкінці заходу члени «Батьківщини» подарували волонтерам торт із червоним серцем, яке є одним із символів партії.У Лисичанську партійці «БПП Солідарність» подарували військовим побутову техніку. Представники Лисичанської міської партійної організації «Нашого краю» на чолі з її головою Олександром Суховим з благодійним візитом відвідали Лисичанську територіально - виробничу первинну організацію Українського товариства сліпих та  Лисичанське міське товариство інвалідів «Джерело» та подарували людям продуктові набори.

Комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Луганській област повідомиласті, що кожен другий білборд Луганщини присвячений політичній тематиці. Вона зазначила, що станом на початок грудня кількість рекламних носіїв, зайнятих політичною продукцією, продовжує зростати порівняно з листопадом. Найбільша концентрація агітаційних матеріалів, розміщених на рекламних  щитах традиційно фіксується у найбільш урбанізованому регіоні області з великою густотою населення – агломерації Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Рубіжне.

Із загальної кількості білбордів 68 щитів зайняті політичною рекламою, що становить приблизно 64%.  Для порівняння: у листопаді обсяг політичної реклами на цих територіях складав 47% та 49 бордів відповідно. Зростання відбулося, у тому числі, за рахунок збільшення майже вдвічі кількості агітматеріалів в інтересах чинного Президента України Петра Порошенка. Якщо у листопаді їх кількість становила 12 білбордів, то зараз – 22. Зростання по цьому критерію також показали партії «Основа» та «Наші», а також громадський рух «Партія миру». «Основа» дала 12 проти 7 у листопаді. «Наші» збільшили присутність у цьому рекламному сегменті з  2 до 5 у Лисичанську, тоді як «Партія миру» Вадима Новинського (у листопаді утримувала 2 щити) розмістила 6 бордів.

«Новачками» на носіях зовнішньої реклами Луганщини стали Андрій Садовий - 5 бордів,  та Анатолій Гриценко із меседжем 6 бордів. Натомість, майже повністю «зникли» з біл-бордів представники «Опозиційного блоку» (1 у місті Рубіжному замість 6 на три міста у листопаді), тоді як «Батьківщина», представлена в листопаді в агломерації 15 білбордами, зменшила своє позиціонування до 11 матеріалів.

У місцевих газетах, таких, як «ВІСТІ ЛУГАНЩИНИ», «Вісник Новоайдарщини», «Северодонецкие вести»,  а також в інтернет-виданні Луганщина.ua помічено матеріали з ознаками політичної реклами на користь Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Віталія Курило, Сергія Шахова.

У сегменті соціальної мережі «Facebook» фіксується вагоме просування політичного та соціального контенту з боку партійців облорганізації «Батьківщини». Інформаційна діяльність у зазначеній мережі здійснюється ними за допомогою 12 активних платформ (спільнот та сторінок/пабліків структурних організацій територіального осередку партії та її ініціатив), які охоплюють близько 15,5 тисяч акаунтів.  При цьому, другу сходинку умовного рейтингу займає «За життя», яка за наявності 2 майданчиків може розповсюджувати свій контент на аудиторію приблизно у 5,5 тисяч. В свою чергу, «Наш край» має у Facebook 8 мережевих ресурсів та потенційну аудиторію у 3,2 тисячі Інтернет-користувачів, а «Національний корпус» з позицій регіональної партійної сторінки охоплює більше 2 тисяч акаунтів  симпатиків.

Усі інші регіональні парторганізації представлені у Facebook, як правило, 1-3 сторінками з приблизною загальною аудиторією до 350 акаунтів (виключення становлять облосередки «БПП Солідарність» з 6 ресурсами і 362 користувачами та «Руху нових сил» з 1 ресурсом і 1360 користувачами).

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)