Напередодні Новорічних та Різдвяних свят спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують у Луганській області технології з ознаками дочасної агітації та ймовірного опосередкованого підкупу виборців. Найбільшу активність представників потенційних кандидатів в Президенти України та народних обранців зафіксовано у Біловодському районі Луганської області.

У період з 14 по 19 грудня партійці «Батьківщини» провели заходи, присвячені дню ліквідаторів аварії на ЧАЕС та Дню Святого Миколая. У першому випадку під час зустрічей з біловодськими ліквідаторами аварії, голова Біловодського районного партосередку ВО «Батьківщина» Володимир Аннусов надав їм подяки та пам’ятні подарунки у пакетах з партійною символікою. Натомість з нагоди дня Святого Миколая він відвідав та привітав солодощами у пакетах політичної партії «Батьківщина» дітей-сиріт, які проживають у місцевому будинку сімейного типу та інших дітлахів з багатодітних сімей.

24 12 2018 Luganshchyna 5

У той же час, 18 грудня представники Благодійного фонду екс-нардепа Валерія Мошенського завітали до Біловодського районного центру дитячої та юнацької творчості. Під час заходу вони вручили дітлахам 70 наборів новорічних солодких подарунків, упакованих у пакети «Фонд Мошенського».

24 12 2018 Luganshchyna 4

Крім того, на запрошення очільника обласного  осередку політичної партії «Наш край» народного депутата Сергія Шахова (обраний у 114-му одномандатному виборчому окрузі, куди входить Біловодський район) 50 успішних школярів Біловодщини відвідали столицю. Останні відвідали Верховну Раду України, зустрілись з її головою Андрієм Парубієм та прогулялися  містом.

24 12 2018 Luganshchyna 1

Додамо, що факти участі нардепа у житті громади висвітлив офіційний сайт Біловодської  селищної ради. Також на сайті присутні матеріали щодо візитів нардепа у регіон та матеріал із стверджувальною назвою «Сергій Шахов – депутат, який виконує свої обіцянки!».

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Валерія Шапіро, надання безоплатних послуг або послуг за зниженою ціною під час виборчої кампанії кваліфікується як підкуп виборців. До офіційного старту виборчої кампанії таке порушення відсутнє. Наразі не можна говорити про жодне порушення законодавства, проте активізація представників партій у сфері благодійності напередодні виборчого процесу може сприяти нерівній інформаційній присутності учасників виборчого процесу, що може спричинити порушення принципу рівних можливостей.     

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)