На Луганщині лише 2 кандидати відкрили виборчий фонд та 1 кандидат  надав фінансовий звіт. В одній об’єднаній територіальній громаді  взагалі не було надано жодного примірника передвиборчої агітаційної продукції.

Згідно із законодавством кандидати у депутати та на посаду місцевих голів  для ведення передвиборчої агітаційної кампанії повинні відкрити виборчий фонд, надати відповідній територіальній виборчий комісії 1 примірник своїх агітаційних матеріалів та здати до 23 жовтня проміжний  фінансовий звіт, а до 6 листопада - остаточний.

В Біловодській ОТГ до місцевої ТВК примірники своїх агітаційних матеріалів надали кандидати-самовисуванці на посаду голови громади Петро Самойлов і Олександр Москальов, а також кандидат в депутати Олександр Карпов (самовисування). Крім того, з політичних партій до Біловодської селищної комісії примірники агітації своїх кандидатів надала місцева організація ВО «Батьківщина». Норм законодавства стосовно фінансування передвиборчої кампанії дотримався лише кандидат на посаду голови Біловодської громади Петро Самойлов, який 24 жовтня відкрив рахунок власного виборчого фонду, при цьому фінансові звіти цей кандидат не надав. Спостерігачі ОПОРИ склали акти про виявлення цього порушення та надали до Біловодської територіальної виборчої комісії.

В Красноріченській ОТГ жоден з кандидатів та місцевих організацій політичних партій не відкривали виборчих фондів та не надавали фінансові звіти  При цьому примірники агітаційних матеріалів здали кандидати на посаду голови Красноріченської громади Іван Оридорога (самовисування) і Віталій Жувако (Блок Петра Порошенка «Солідарність») та місцеві організації політичних партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність» і ВО «Батьківщина».

В Нижньодуванській ОТГ кандидат на посаду голови громади Віталій Стешенко (самовисування) частково дотримався вимог Закону України «Про місцеві вибори»: надав примірник свого агітаційного матеріалу, відкрив рахунок, але здав остаточний фінансовий звіт до ТВК з порушенням строків, а саме 8 листопада, а не до 6 листопада, як того вимагає законодавство. Крім того, кандидати на посаду голови Нижньодуванської ОТГ Віталій Росляк («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Володимир Носов («Наш край») і Наталія Лукащук, а також місцеві організації політичних партій «УКРОП», Аграрної партії України, «Наш край», «Блок Петра Порошенка «Солідарність» і ВО «Батьківщина» здали агітаційні примірники до ТВК, але не відкривали рахунки виборчого фонду, відповідно не здали фінансові звіти.

Привільська ОТГ єдина, де жоден з кандидатів не створював виборчі фонди, не здавав фінансові звіти та примірники друкованої агітації. Слід відзначити, що в Троїцькій комунальній газеті «Сільська Новь»  №19 від 13 жовтня 2017 року та №20 від 20 жовтня 2017 року було розміщено політичну рекламу трьох кандидатів на посаду голови Привільської ОТГ. В газеті «Сільська Новь» №13 було розміщено політичну рекламу кандидатів на посаду голови Привільської громади Мирослави Ляшенко (Блок Петра Порошенка «Солідарність») та Сергія Лихоманова (самовисування), де зазначено, що вони є кандидатами на посаду Привільської об’єднаної територіальної громади, матеріали позначені словом «PR». В матеріалі про Мирославу Ляшенко розміщено її фото, автобіографію, кількість нагород та зазначено, що вона є самовисуванкою. В той же час, за інформацією Привільської сільської ТВК, Мирослава Ляшенко балотувалась від Троїцької районної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». В матеріалі про Сергія Лихоманова розміщено його фото, автобіографія, інформація про трудову діяльність, нагороди, сімейний стан та адресу проживання. 

Luganska oblast agitaciya za Lihomanova i Lyashenko ch1

В газеті «Сільська Новь» №20 було розміщено політичну агітацію за кандидата на посаду голови Привільської ОТГ Валентину Харківську: розміщено фото, автобіографію, трудові досягнення та передвиборчу програму.  

Згідно з частиною 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється. Фінансування передвиборної агітації, яка реалізовується спільно місцевою організацією партії та кандидатом, висунутим цією місцевою організацією партії у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, може здійснюватися за рахунок і в межах коштів виборчого фонду місцевої організації партії, яка висунула кандидата на відповідних місцевих виборах.

Згідно з частиною 6 статті 71 Закону України «Про місцеві вибори»  розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посади сільського, селищного, міського голови, старости зобов’язаний не пізніш як на сьомий день після дня голосування (у разі включення кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости до виборчого бюлетеня для повторного голосування - не пізніш як на сьомий день після дня повторного голосування) подати до відповідної територіальної виборчої комісії остаточний фінансовий звіт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Також згідно з частиною 3 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори»  місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатних виборчих округах, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости зобов’язані подати по одному примірнику кожного друкованого агітаційного матеріалу, виготовленого за рахунок власних виборчих фондів, а також з використанням обладнання, що їм належить, не пізніш як через два дні після його виготовлення до відповідної територіальної виборчої комісії. 

За коментарями звертайтеся:

Максим Данильченко,

довготерміновий спостерігач за виборами у Луганській області

тел.: 0990649654

email: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)