На Кіровоградщині діють три благодійні фонди, які пов’язані з двома народними депутатами України. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, яким чином парламентарі з Кіровоградської області займаються благодійною діяльністю.

Двоє  мажоритарників Кіровоградської області мають зареєстровані благодійні фонди – це Станіслав Березкін та Олесь Довгий. Останній має два благодійних фонди – «Благодійний фонд Олеся Довгого та Катерини Горіної «Можемо разом» та «Фонд розвитку громади».

Створення іменних благодійних фондів – поширена практика серед народних депутатів України і їх часто використовують як інструмент прихованої агітації. Загалом політично обумовлена благодійність здійснюється через офіційно зареєстровані благодійні організації, діяльність яких регулюється відповідним Законом України.

Ключовою аудиторією для таких фондів є заклади та установи – школи, лікарні, інтернати, соціальні заклади. Частіше за все у рамках передвиборчої благодійності вони надають потенційним виборцям товари та послуги.

Керівник благодійного фонду «Можемо разом» Оксана Гуляєва – сестра народного депутата Олеся Довгого. Фонд заснований у 2011 році. На сторінці фонду в фейсбук йдеться про підтримку культурницьких заходів, у тому числі на території виборчого округу №102 у Кіровоградській області. У 2018 році на сторінці фонду у соціальних мережах зазвичай вітали із святами чи проводили акції на Київщині.

4.01.2019 Kropivnitskay Dovguy

Ще один фонд нардепа Олеся Довгого «Фонд розвитку громади» заснований у 2014 році. Під час виборів до Верховної Ради у 2014 році від імені цього фонду будували дитячі майданчики у Знам’янці та селі Богданівка Знам’янського району. В усіх випадках на об’єктах будівництва розміщували табличку з зазначенням імені та прізвища Олеся Довгого. «Фонд розвитку громади» очолює помічниця нардепа Алла Іщенко.У 2018 про роботу фонду не було згадок у ЗМІ.

У 2017-2018 роках Олесь Довгий використовував для благодійності інструмент державних субвенцій.

Благодійний фонд Станіслава Березкіна «Добротвір» був заснований у 2013 році. На сайті нардепа є спеціальна рубрика, де описується діяльність благодійного фонду, очолює його Геннадій Солдецький. У попередні роки кошти «Добротвору» спрямовували на підтримку дітей та молоді, воїнів-афганців, ветеранів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій, допомозі військовим на сході України. У 2018 році за кошти благодійного фонду «Добротвір» лідери учнівського самоврядування Вільшанки їздили до Умані, вручили подарунки дітям з інвалідністю у Компаніївці, подарували новорічні подарунки для дітей з села Бережинки Кіровоградського району та організували безкоштовну виставу для дітей з Кропивницького.

4.01.2019 Kropivnitskay Dodrotvir

Інші депутати Кіровоградщини здійснюють допомогу мешканцям області, але не через благодійні фонди.

«Діяльність благодійних фондів не суперечить виборчому законодавству, проте це є прямим порушенням принципів рівності виборчого процесу. Також через надмірну благодійність, нівелюються основні обов’язки депутатів в уяві їхніх виборців», – зазначила  координаторка громадського спостереження за виборами ОПОРИ у Кіровоградській області.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає: «Непрямим підкупом виборців за законом вважаються лише дії вчинені під час виборчої кампанії. Роздача продуктів чи іншої форми нематеріальної вигоди має супроводжуватися агітацією. Законодавство про благодійну діяльність також забороняє благодійним організаціям брати участь у виборчій агітації. Проте благодійні фонди часто використовують лише елементи символіки, та прямо не агітують за кандидатів, вони таким чином оминають пряму заборону закону та уникають юридичної відповідальності».