На виборах у 5 ОТГ Кіровоградської області не зможуть взяти участь 434 виборці, адже вони є внутрішньо переміщеними особами. Самі вибори в об’єднаних територіальних громадах відбудуться 23 грудня.

На Кіровоградщині відбудуться перші вибори в Добровеличківській селищній, а також Мар’янівській, Піщанобрідській та Попельнастівській сільських громадах. Також на цей день призначені додаткові вибори у Компаніївській селищній ОТГ. Загальна чисельність населення цих п’яти громад – 20 911 мешканців.

Як зазначила координаторка Луганської та Донецької областей з питань ВПО при Кіровоградській обласній державній адміністрації Валентина Кулачко, 23 грудня на виборах у 3 сільських та 2 селищних громадах Кіровоградської області не зможуть реалізувати своє виборче право 434 переселенці-виборці. Всього в області наразі зареєстровано більше 11 000 внутрішньо переміщених осіб, серед них 9 354 переселенців-виборців.

Відсутність дієвого механізму зміни місця голосування без зміни виборчої адреси не дає змоги формувати місцеву владу частині виборців в Україні. Так, наприклад, станом на 5 листопада за даними Міністерства соціальної політики, в Україні взято на облік 1 520 531 переселенця з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим, що становить майже 4% виборців всієї країни. Варто зазначити, що ця проблематика стосується лише місцевих виборів, тоді як на президентських та парламентських виборах такий механізм передбачено.

Нагадаємо, законопроект №6240 зареєстрований у Верховній Раді у березні 2017 року, проте досі не був розглянутий основним Комітетом правової політики та правосуддя. Законопроект передбачає процедуру реалізації виборчих прав вимушених переселенців, трудових мігрантів та інших мобільних всередині країни громадян на місцевих виборах за місцем їх фактичного проживання через механізм зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Наступне засідання Комітету правової політики та правосуддя анонсовано на 7 листопада.

Щоправда, проведення виборів у Добровеличківській селищній, а також Мар’янівській та Піщанобрідській сільських ОТГ під загрозою. Адже 6 листопада 2018 року в Реєстрі судових рішень було оприлюднено Ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва щодо адміністративного позову народного депутата України Артема Вітка до Мінрегіонбуду України та 34 місцевих рад. 2 листопада cуд ухвалив рішення про забезпечення адміністративного позову депутата шляхом зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об’єднання до вирішення спору. Такий захід суду безпосередньо стосується 34 ОТГ, в яких перші місцеві вибори призначені на 23 грудня 2018 року і розпочався виборчий процес.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія своєю Постановою №156 від 12 жовтня призначила вибори у 151 ОТГ на 23 грудня, серед яких і перші вибори у чотирьох громадах та додаткові вибори в одній громаді Кіровоградської області. На своєму засіданні 1 листопада ЦВК внесла зміни до цієї постанови, тим самим скасувавши вибори в Донецькій області та окремих ОТГ Вінниччини і Житомирщини. Таким чином, станом на 6 листопада вибори розпочалися у 147 ОТГ – у 123 громадах відбуваються перші вибори, у 24 громадах тривають додаткові.