У шести об’єднаних територіальних громадах Кіровоградської області 29 жовтня відбулися перші місцеві вибори депутатів та голів місцевих рад. Так, вибори пройшли у Тишківській, Катеринівській, Первозванівській сільських, Компаніївській та Смолінській селищних, а також Помічнянській міській об’єднаних територіальних громадах. Представники Громадянської мережі ОПОРА спостерігали за виборчим процесом. Про зафіксовані порушення розповіли 30 жовтня під час прес-конференції у Кропивницькому.

«Виборчі дільниці розпочали свої ранкові засідання вчасно, процес голосування тривав з 8:00 до 20:00 без перерви. Після закриття дільниць явка виборців у середньому становила 47,7%. Згідно з результатами голосування місцевими головами усіх новостворених громад стали кандидати-самовисуванці», – розповіла координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Кіровоградській області.

Перший неприємний випадок трапився у с. Первозванівка Первозванівської ОТГ. Під час вранішнього засідання у ДВК№350286 виявилось, що для трьох округів було надруковано недостатню кількість бюлетенів. Як повідомили спостерігачеві ОПОРИ, в попередньому списку виборців було 1868 виборців. Після уточнення кількість збільшилася на 20 осіб. Але бюлетені для голосування як за сільського голову, так і за депутатів місцевої ради друкували за попереднім списком, тобто на 20 менше, ніж потрібно.

Одне з перших порушень, які зафіксували спостерігачі ОПОРИ на Кіровоградщині, – агітаційні матеріали у приміщенні виборчої дільниці № 350279 (с. Обознівка Катеринівської ОТГ). Там виявили листівки трьох кандидатів у депутати. Після зауваження спостерігача листівки забрали з приміщення дільниці.

На дільниці № 350303 у селі Голубієвичі Компаніївського району член виборчої комісії від кандидата-самовисуванця проголосувала за виборця, який не прийшов на дільницю. Кандидати у депутати, присутні на дільниці, склали акт та скаргу, а відтак написали заяву до поліції.

На дільниці №350280, що у Катеринівській ОТГ, спостерігач ОПОРИ виявив три відеокамери. Ще одне повідомлення про відеокамери на дільниці надійшло від кандидата на посаду селищного голови Катеринівської ОТГ з дільниці № 350279, що у с. Обознівка.Спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції з заявою про ймовірне порушення таємниці голосування.

Та попри зафіксовані випадки недотримання вимог виборчого законодавства, порушень, які б могли суттєво вплинути на результати голосування, спостерігачі ОПОРИ на Кіровоградщині не виявили.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюють 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.