Активність Руслана Кошулинського, голови Секретаріату ВО «Свобода» та потенційного кандидата у Президенти України від об'єднаних націоналістичних сил, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Київській області фіксують не перший місяць. Переважно Руслан Кошулинський здійснює особисті візити у різні міста Київщини, де проводить заздалегідь анонсовані зустрічі з громадянами.

Протягом грудня 2018 року потенційний кандидат у Президенти відвідував Київщину систематично і здійснив 7 візитів. Під час свого туру Руслан Кошулинський відвідував кілька міст в один день. Після офіційного старту виборчої кампанії Руслан Кошулинський, не реєструючись офіційно кандидатом у Президенти України в ЦВК, продовжує проводити агітаційні заходи.

13 01 19 koshulynskiy vizyty Kyivska

Джерело: фото спостерігача ОПОРИ

Так, 10 січня зустріч відбулася в Березані, 11 та 12 січня потенційний кандидат відвідав Переяслав-Хмельницький, Ірпінь та Вишневе. Інформація про візити міститься на офіційній сторінці ВО «Свобода» Київської області у Фейсбуці. Крім того, анонсують і наступні зустрічі у січні – 15 січня Руслан Кошулинський відвідає Боярку, а 16 січня – Вишгород. Відзначимо, що під час таких заходів потенційний кандидат розповсюджує поліграфічні матеріали агітаційного характеру, презентує діяльність об'єднаних націоналістичних сил та веде діалог з присутніми на заході.

13 01 19 koshulynskiy vizyty agitky Kyivska

13 01 19 koshulynskiy vizyty agitky Kyivska 1

13 01 19 koshulynskiy vizyty agitky Kyivska 2

Джерело: фото спостерігача

Сам Руслан Кошулинський в коментарі представниці Громадянської мережі ОПОРА під час проведення одного з таких заходів у місті Вишневе 12 січня зазначив, що закону не порушує: «З огляду на те, що Руслан Кошулинський розповідає мешканцям про позицію ВО «Свобода» і інших політичних партій до висунення кандидатури Кошулинського на посаду Президента і розповідає ті програмні засади,  які є в програмі ВО «Свобода».

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА наголошує: «Проведення  заходів  що мають ознаки дочасної  агітації створює ситуацію коли, з одного боку – кандидат поширює про себе позитивну інформацію безпосередньо перед стартом виборчої кампанії, в той же час – фінансування витрат іде не з вибрчого фонду та не підлягає публічному звітуванню».

Координатор Громадянської мережі ОПОРА у Київській області додає: «Хоча дії Руслана Кошулинського не порушують виборчого законодавства, оскільки наразі він не є офіційно зареєстрованим кандидатом у Президенти. Проте, така діяльність порушує принцип рівності виборів, адже фінансується не в межах виборчого фонду».

Варто зазначити, що ч. 1 ст. 58 ЗУ «Про вибори Президента України» визначає, що виборча агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Згідно з ч. 1 ст. 57 того ж Закону, агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Крім того, передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, для цілей, визначених цим Законом, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України, про що йдеться у ч. 4 ст. 58 ЗУ «Про вибори Президента України».

Нагадаємо, відповідно до ч. 1  ст. 44 та ч. 5 ст. 51 ЗУ «Про вибори Президента України» подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидата на пост Президента України розпочинається з першого дня виборчого процесу та закінчується за п’ятдесят п’ять днів до дня виборів, тобто, з 31 грудня 2018 року до 3 лютого 2019 року включно.