Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА напередодні та в День Святого Миколая зафіксували понад 30 випадків надання політичними партіями подарунків або інших видів передчасної агітації з матеріальною вигодою.

Найвища благодійна активність спостерігалась у 7 політичних партій: Аграрної партії України, «УКРОП», ВО «Батьківщина», «БПП «Солідарність», Радикальної партії Олега Ляшка, «Народний Фронт» та «Основа».

11 таких випадків було зафіксовано у Аграрної партії.

Партійці дарували дітям подарунки у Баришівському, Києво-Святошинському, Кагарлицькому, Обухівському районах, Згурівці, Бобрику, Білій Церкві та Богуславі.

Серед подарунків – різноманітні іграшки та солодощі.

20 12 18 agrarna Mukolay Kyivska

Фото: Фейсбук-сторінка «Аграрна партія. Київщина»

20 12 18 agrarna Mukolay kagarlyk Kyivska

Фото: Фейсбук-сторінка «Кагарлик Аграрна Партія»

20 12 18 agrarna Mukolay obuhiv Kyivska

Фото: Фейсбук-сторінка «Аграрна Партія Обухів»

20 12 18 agrarna Mukolay Kyivska 1

Фото:  Фейсбук-сторінка «Аграрна Партія. Київщина»

Варто зазначити, що до привітань зі святом у Згурівці долучився голова Згурівської районної ради Олександр Івченко, втім подарунки він роздавав не як голова райради, а «за дорученням депутатiв та колег по Згурiвськiй районнiй партiйнiй органiзацii Аграрної партiї України».

20 12 18 agrarna Mukolay golova Kyivska

Джерело: Фейсбук-сторінка «Аграрна партія. Київщина»

Між тим, до свята політична партія почала готуватися заздалегідь. Ще 13 жовтня на сайті Київської обласної організації аграрної партії України було розміщено оголошення “Отримайте подарунки від Святого Миколая” в тексті якого йшлося про можливість написати лист Святому Миколаю на поштову адресу 01033, Київ-33, а/с 89. Або на електронну пошту [email protected]. В оголошенні наголошувалось на тому що всі листи будуть передані Святому Миколаю, який відзначить кожного.

mykolay agrarna kyivshina 1

Джерело: скріншот з офіційного сайту політичної партії

29 листопада жителька Київщини надіслала скан-копію листа своєї дитини на вказану електронну скриньку. Цього ж дня вона отримала відповідь від “Київської обласної організація АПУ”.  Лист-відповідь було персоналізовано в формі звернення безпосередньо до дитини,  яка писала лист,  після чого слідував наступний текст: “Ми отримали твого листа та обов’язково передамо його Святому Миколаю. Вдячні тобі за віру в чудо та гарну поведінку. Будь ласка, попроси батьків, або дорослих надіслати оригінал листа на поштову адресу: 01033 Київ-33, а/с 89, щоб ми передали його до канцелярії Святого Миколая. Обов'язково  в листі вкажи свою домашню адресу. З повагою помічники Святого Миколая.”

4 грудня в продовженні переписки, мама хлопчика, що написав листа поцікавилась, які саме дані мають бути вказані у фізичному примірнику листа. На що отримала відповідь, що це має бути адреса та номер телефону для передачі подарунка. Крім фізичного листа ці відомості вона відправила і на електронну пошту [email protected].

mykolay agrarna kyivshina 2 1

Фото: скріншоти переписки

Від  14 грудня на Facebook-сторінці «Аграрна партія України. Київщина» з’явились публікації про те, як партійці вітають зі святом дітей, котрі написали листи Миколаю. Варто зазначити, що в різних районах Київщини вручення подарунків відбувалось по-різному - десь це були кондитерські набори, а десь іграшки під замовлення дітей, що писали листи.

17 грудня о 21:48, через соціальну мережу Facebook з громадянкою, яка надіслала лист свого сина, cконтактувала знайома, яка повідомила що їй передали подарунок.

І вже ввечері 18 грудня “замовлення” дітей було виконано. Варто відзначити, що в партійному пакеті лежали саме ті іграшки, про які у листі просили діти.

Як зазначає координатор Громадянської мережі ОПОРА в Київській області: «В даній ситуації ми спостерігаємо не лише політичну благодійність з роздачею подарунків , а й збір політичною партією персональних даних виборців, таких як адреси та контактні дані.  Ким і як будуть використовуватись ці відомості надалі - нам не відомо».

Представники політичної партії «УКРОП» вітали зі святом дітей зокрема Бородянського та Обухівського району. Варто зазначити, що у Бородянському районі партійці вітали за сприяння Дениса Борисенка, депутата Київської обласної ради та голови секретаріату «УКРОП», а в Обухівському районі «подарункам від Миколая» посприяв депутат Київської обласної ради Володимир Бондар. Переважно, ця політична партія на свято дарувала солодощі, в окремих випадках – книги для шкіл.

Загалом представники партії «УКРОП», привітали дітлахів селища Пороскотень. Також партійці  із солодкими подарунками відвідали дитячі садочки чотирьох сіл Обухівського району -  Підгірці, Великі Дмитровичі, Старі Безрадичі та Григорівку. Крім того, подарунки від Миколая за сприяння Дениса Борисенка отримали підопічні Бородянського психоневрологічного інтернату.

20 12 18 Mukolay ukrop Kyivska

Фото:  Фейсбук-сторінка «Укроп Київщина»

20 12 18 Mukolay ukrop Kyivska 1

Джерело: Офіційний сайт ВО «Укроп»

ВО «Батьківщина» теж займалось благодійністю до свята.

Зокрема, у Вишгородському районі  депутат від ВО "Батьківщина" Геннадій Панамарчук організував святкування Дня сіл та свято Миколая. У Боярці міська організація ВО «Батьківщина» привітала зі святом Миколая дітей,  Костянтин Ващенко – організував спортивні змагання, де вручив  переможцям подарунки. Також  партійці відвідали пацієнтів  дитячого відділення міської лікарні й привітали їх зі святом. У Тетіїві депутат Київської обласної ради Віктор Світовенко привітав вихованців Клубу бойових мистецтв та подарував їм солодощі. Солодкі подарунки та гру-квест від  представника ВО «Батьківщина» отримали діти у білоцерківському навчально-реабілітаційному центрі. А у Миронівці районна організація ВО «Батьківщина» вітала містян зі святом з агітаційного намету.

20 12 18 Mukolay batkivshchyna Kyivska
Джерело:
Фейсбук-сторінка «Батьківщина. Київська область»

20 12 18 Mukolay batkivshchyna Kyivska 1
Джерело:
офіційний сайт «Батьківщина. Київська область»

20 12 18 Mukolay batkivshchyna Kyivska 2

Джерело: Фейсбук-сторінка «Миронівська районна партійна організація «ВО «Батьківщина»

У місті Сквира відбулося храмове свято, на яке завітали партійці «БПП «Солідарності» спільно з головою Сквирської районної ради Василем Гришею та  вручили солодкі подарунки дітям. У Бородянському районі з нагоди дня Святого Миколая депутат від «БПП «Солідарність» привітав багатодітну родину та подарував ліжко. Партійці Макарівського району вітали  дітей із соціального центру світловим шоу та солодощами. У Бучі партійці «БПП «Солідарність» з нагоди свята нагородили переможців творчого конкурсу «Право очима дитини» та вручили солодкі подарунки. Крім того, до дня Святого Миколая у рамках щорічного проекту Фонду Порошенка «З теплом у серці» дружина Президента Марина Порошенко запросила 150 дітей з Київщини на український фільм «Пригоди S Миколая».

20 12 18 Mukolay bpp Kyivska
Джерело:
Фейсбук-сторінка «БПП «Солідарність»

20 12 18 Mukolay bpp Kyivska 1
Джерело:
Фейсбук-сторінка «БПП «Солідарність»

20 12 18 Mukolay bpp Kyivska 2
Джерело:
Фейсбук-сторінка «БПП «Солідарність»

Благодійний фонд для привітання зі святом використали і в Богуславі. Зокрема, фонд «Богуславщина», директором якого є підприємець Петро Гавриленко,  дарував дітям у дитсадках міста фрукти – груші у фірмовому пакуванні. Зазначимо, що у 2014 директор фонду балотувався на парламентських виборах по 93 ВО.

20 12 18 Mukolay grusha Kyivska 2

Представники Вишгородської міської організації політичної партії «Основа» у свято  відвідали спеціалізовану школу «Надія» і вручили дітям солодкі подарунки. Вітали партійці і дітей та персонал «Отчого дому» - дитячого закладу у Києво-Святошинському районі – дарували подарунки. Разом з тим, голова Києво-Святошинської районної організації політичної партії «Основа» Антон Нагибін  вручив закладу подарунковий сертифікат на придбання п'яти дитячих ліжок. А у Броварах переможцям  конкурсу дитячого малюнка, що був проведений міською організацією політичної партії «Основа» вручили солодощі та подарунки.

20 12 18 Mukolay osnova Kyivska

Джерело: Фейсбук-сторінка « Політична Партія "Основа" – Київщина»

20 12 18 Mukolay bpp Kyivska 1

Джерело: Фейсбук-сторінка « Політична Партія "Основа" – Київщина»

20 12 18 Mukolay osnova Kyivska 2

Джерело: Фейсбук-сторінка « Політична Партія "Основа" – Київщина»

Представники «Радикальної партії Олега Ляшка» вітали зі святом дітей Ставищенського району. Депутат Київської обласної ради від «Радикальної партії Олега Ляшка» – Микола Стариченко дарував дітям солодкі подарунки.

20 12 18 Mukolay rpl Kyivska

Джерело: Фейсбук-сторінка «Київська обласна організація Радикальної партії Олега Ляшка»

Представники партії «Народний фронт» на Київщині привітали вихованців Білоцерківського реабілітаційного центру для дітей з інвалідністю «Шанс» зі святом та подарували їм солодощі.

20 12 18 Mukolay narodniy front Kyivska

Джерело: офіційний сайт політичної партії « Народний фронт»

Координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Київській області зазначає: «Загалом, практика дарування політичними силами різних подарунків до великих свят не є чимось новим, і в цілому знаходиться в межах чинного законодавства. Однак, в окремих районах Київської області наразі проходять вибори в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 23 грудня  і в цій ситуації дії політиків можуть бути розцінені згідно з законом «Про місцеві вибори» як непрямий підкуп виборців».

Нагадаємо, відповідно до частини 6 статті 64 ЗУ «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)