Розповсюдження поліграфічної продукції в наметах, заходи за участі партійців і організовані ними, а також надання матеріальної вигоди  - такі прояви дочасної агітаційної активності фіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Київській області в період з 26 листопада по 15 грудня.

Найактивнішими були 6 політичних сил  - «БПП «Солідарність», політична партія «Народний Фронт», політична партія «Громадянська позиція», ВО «Батьківщина», політична партія «Опозиційний Блок» та ВО «Свобода».
Зокрема, найтиповішим для «БПП «Солідарність» стало відвідування та організація партійцями заходів  - загалом 17  заходів протягом вказаного періоду, зокрема – участь та організація свят, робочі зустрічі в ОТГ тощо.  Між тим, партійці двічі вручали подарунки -3 грудня з нагоди відзначення Міжнародного дня людей з особливими потребами, а 5 грудня під час дитячого  фестивалю  “Повір у себе!” . Крім того 30 листопада організовували надання безкоштовних медичних послуг, інформація про що міститься на офіційному сайті Київської обласної територіальної організації та на сторінці обласного партійного осередку у Фейсбуці. Одним із видів дочасної агітаційної діяльності стало розповсюдження партійних газет 14 грудня.

17 12 18 nova agitaciya bpp Kyivska 1

Фото: офіційний сайт партії

17 12 18 nova agitaciya bpp Kyivska 2

Фото: офіційний сайт партії

17 12 18 nova agitaciya bpp Kyivska 3

Фото: Фейсбук сторінка «ББП «Солідарність» (Київщина)

Політична партія «Народний Фронт» здійснювала  інформаційно-роз`яснювальну кампанію в агітаційних наметах з поліграфічною продукцією. Зокрема, протягом вказаного періоду було зафіксано п'ять  випадків, зокрема – 3 та 4 грудня. Про свою діяльність політична партія інформує на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці

17 12 18 nova agitaciya narodniy front Kyivska

Фото: Фейсбук-сторінка «Народний Фронт Київщини»

Для політичної партії «Громадянська позиція» типовою у вищезгаданий період була дочасна агітаційна активність увигляді партійних наметів  1 грудня, розповсюдженні газет 14 грудня  та участі в авто-естафеті  7 грудня. Про це партія повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці.

17 12 18 nova agitaciya gromadianska pozyciya Kyivska

Фото: Фейсбук сторінка партії «Громадянська позиція» (Київської області)

Партійці ВО «Батьківщина» двічі протягом вказаного періоду брали участь у публічних заходах – 1 грудня відвідали  урочистості  до річниці підписання договору між УНР та ЗУНР у Фастові,  цього ж дня вітали боксерів Білої Церкви, 6 грудня вітали військовослужбовців з Днем  Збройних Сил України, 13 грудня започаткували благодійний флешмоб «Подаруй диво!», а 15 грудня за сприяння депутата обласної ради від ВО «Батьківщина» у Богуславі був організований міжрайонний шаховий турнір. Крім того, 13 грудня у Білій Церкві встановили агітаційний намет, де розповсюджували поліграфічну продукцію. На обласній фейсбук сторінці ця інформація опублікована під назвою «Батьківщинівці» Білої Церкви продовжують боротьбу за зниження тарифів ЖКГ».

17 12 18 nova agitaciya batkivshchyna Kyivska 1

Фото: Фейсбук-сторінка «Батьківщина. Київська область»

17 12 18 nova agitaciya batkivshchyna Kyivska

Фото:Фейсбук-сторінка «Батьківщина. Київська область»

17 12 18 nova agitaciya batkivshchyna Kyivska 2

Фото:Фейсбук-сторінка «Батьківщина. Київська область»

Представники ВО «Свобода» 4 грудня  взяли  участь у заході до Міжнародного дня осіб з обмеженими фізичними можливостями у Білій Церкві , а 11 та  14 грудня встановили агітаційні намети в селах Київщини

17 12 18 nova agitaciya svoboda Kyivska

Фото: Фейсбук сторінка ВО «Свобода» Київська область

17 12 18 nova agitaciya svoboda Kyivska 1

Фото: Фейсбук-сторінка «ВО «Свобода» (Києво-Святошинського району)

Тетіївську ОТГ 3 грудня  в День людей з особливими потребами відвідав партієць «Опозиційного Блоку» та взяв участь у благодійному аукціоні. Крім того, представники партії «Опозиційний Блок» 6 грудня взяли участь у  заході, присвяченому  Дню захисника України у Бучі та 8 грудня вітали з Днем місцевого самоврядування у Тетіїві.

17 12 18 nova agitaciya opozyciyniy blok Kyivska

Фото: Фейсбук-сторінка «Опозиційний Блок. Київщина»

17 12 18 nova agitaciya opozyciyniy blok Kyivska 1

Фото: Фейсбук-сторінка «Опозиційний Блок. Київщина»

Координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Київській області зазначає: «З  наближенням офіційного старту Президентської виборчої кампанії ми фіксуємо не лише зростання кількості потенційних кандидатів,  але і  активізацію діяльності,  яку вони проводять з метою власної популяризації та реклами. Проте варто пам’ятати,  що законодавчі механізми передбачають рівність умов між кандидатами, яка досягається і завдяки тому, що агітація фінансується лише з коштів виборчих фондів. Наразі ж ми маємо ситуацію, при якій цей принцип може бути порушено».

Нагадаємо, відповідно до ст. 57 та 58 ЗУ «Про вибори Президента», передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України, може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)