26 жовтня представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували факт можливого порушення порядку фінансування виборчої агітації з боку 35 кандидатів в депутати Медвинської сільської ради об’єднаної територіальної громади.

До 23 жовтня 2017 року кандидати в депутати та кандидати на посаду голів ОТГ мали подати до відповідних територіальних виборчих комісій проміжні фінансові звіти про надходження та використання коштів з виборчого фонду кандидата за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування, як того вимагає частина 6 статті 71 Закону України “Про місцеві вибори”.

З метою ознайомлення з цими звітами спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА звернулись до Медвинської сільської виборчої комісії. Як стало відомо, лише з дев’яти кандидатів на посаду голови ОТГ жоден не подав своїх звітів, і лише два подали до ТВК відомості про відкриття виборчих фондів. Це самовисуванці Ігнатій Сергієнко та Світлана Плаксун. Варто відзначити, що саме ці два кандидати ведуть на території ОТГ найбільш активну агітаційну кампанію та є єдиними серед кандидатів на посаду голови, хто надав до комісії зразки своєї друкованої агітаційної продукції як цього вимагає частина 3 статті 56 Закону України “Про місцеві вибори”.

В цей час спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА мали змогу ознайомитись зі зразками агітації від кандидатів в депутати Медвинської ОТГ. Всього зі 134 кандидатів, зразки своєї друкованої агітаційної продукції до ТВК подали 35 осіб, серед яких 34 висунуті політичними партіями та 1 самовисуванець:

Аграрна партія – 13

1) Пампушик Геннадій Петрович

2) Драган Яна Олександрівна

3) Ковган Наталія Олександрівна

4) Білявський Євгеній Васильович

5) Лянний Микола Миколайович

6) Салата Анатолій Іванович

7) Бугаєнко Надія Іванівна

8) Чегель Юрій Іванович

9) Нефедова Тамара Василівна

10) Лабзенко Наталія Василівна

11) Заваденко Олег Іванович

12) Євтушенко Володимир Васильович

13) Колюх Лідія Михайлівна

ВО “Батьківщина” – 11

14) Скорик Тетяна Олексіївна

15) Костенко Наталя Григорівна

16) Жамська Тетяна Вікторівна

17) Марушевський Володимир Якович

18) Гриб Олександр Васильович

19) Тарасова Валентина Анатоліївна

20) Луценко Володимир Михайлович

21) Винник Наталія Володимирівна

22) Слободяник Сергій Миколайович

23) Ткаченко Наталія Вікторівна

24) Листопад Олександр Петрович

Радикальна партія Олега Ляшка – 10

25) Телегей Анатолій Петрович

26) Парфенчик Оксана Миколаївна

27) Калюжний Микола Іванович

28) Замирайло Петро Володимирович

29) Завірюха Петро Іванович

30) Миколенко Олександр Миколайович

31) Ткаченко Олександр Васильович

32) Петриченко Олександр Степанович

33) Семерик Микола Володимирович

34) Тумілович Василь Костянтинович

Самовисуванці – 1

35) Синєбок Сергій Вікторович

На питання, чи подали ці особи відомості про відкриття виборчих фондів та проміжні фінансові звіти, голова Медвинської ТВК Тетяна Робак повідомила, що більше ніяких документів не отримувала.

Переважна більшість агітаційної продукції містила позначку, що її надруковано на власному обладнанні, проте її виготовлення передбачає фінансові або матеріальні витрати. Оскільки частина 6 статті 54 Закону України передбачає: “Передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється".

Представники Громадянської мережі ОПОРА звернулися до Національної поліції та написали заяву про можливе адміністративне правопорушення в частині порушення порядку надання або отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації, з боку всіх 35 кандидатів в депутати. За що передбачено відповідальність у вигляді штрафу від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує що відповідно до частини 2 статті 54 Закону України “Про місцеві вибори” передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється.

Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

ДовідковоГромадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.