На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу розглянули 60 поправок з Другої книги. Розгляд статей та правок почали з глави про загальнонаціональні вибори народних депутатів України. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

5 жовтня відбулось двадцять перше засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні народні депутати Олена Бойко, Юрій Левченко, Олена Ледовських, Наталія Новак, Руслан Сидорович, Олександр Черненко, а також помічники народних обранців Ольги Богомолець, Дмитра Добродомова, Юрія Левченка, Руслана Сидоровича, Михайла Папієва та представники Громадянської мережі ОПОРА від громадськості.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи учасники розглянули главу щодо оскарження порушень виборчого законодавства, а саме статті 334-338 та 1889-1949 поправки до них. Вони стосуються основних засад виборів народних депутатів, права бути кандидатом у депутати, чергових та позачергових виборів народних обранців.

З 60 розглянутих поправок робочою групою було прийнято 15, решта – відхилені. Найбільші дискусії в залі викликали питання прохідного бар’єра та кількості округів. Члени групи вирішили, що з цих питань має бути політичне рішення й на розгляді правок, які пропонують кардинальну зміну в цих позиціях, має бути наголошено авторами в сесійній залі. Наразі ж робоча група підтримала варіант прохідного бар’єра, встановленого текстом першого читання на рівні 4%. А кількість округів у прив’язці до територіальних одиниць – 225, проте із пропозицією переглянути цей підхід, коли закінчаться децентралізаційні процеси й територіальний устрій країни оновиться.

Як відзначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, сьогодні було пройдено мало поправок, бо багато часу приділили дискусіям довкола виборчої системи. «Замість обговорення поправок та технічної можливості вдосконалення розділу Кодексу, присвяченого парламентським виборам, робоча група практично увесь відведений час дискутувала про доцільність системи з відкритими регіональними списками як такої. На етапі, коли ми говоримо про документ, прийнятий в першому читанні, коли пройдені поправки до всієї загальної частини кодексу, така позиція частини учасників робочої групи призводить фактично до затягування її роботи», – підкреслила вона.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в понеділок, 8 жовтня, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з з поправки №1950.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.