У вересні-грудні в Івано-Франківській області проводили благодійну діяльність 9 громадських організацій та фондів, пов’язаних із потенційними суб’єктами виборчого процесу. Особливий сплеск політичної благодійності зафіксовано у День Святого Миколая.

«ОПОРА відстежує випадки благодійної діяльності потенційних кандидатів у президенти, політиків  та політичних партій, оскільки така діяльність може мати вплив як на перебіг виборів президента, так і виборів до парламенту, які відбудуться незадовго після них», - пояснює Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області. Інформацію про благодійну діяльність політиків спостерігачі отримували із відкритих джерел: офіційних сторінок партій та фондів у соцмережах, повідомлень у ЗМІ.

У вересні-грудні благодійну діяльність на Прикарпатті проводили: благодійна організація «Благодійний фонд «Прикарпатський інститут розвитку», громадська організація «Солідарна молодь Франківщини» (молодіжна організація політичної  партії «БПП «Солідарність»), ГО «Файні ябка 57», міська та обласна організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч», обласна організація політичної партії «Громадський рух «Народний контроль», БО «Благодійний фонд «Фонд Олександра Шевченка - Новий Івано-Франківськ», БО  «Міжнародний  благодійний  фонд «Покуття», обласна організація політичної партії «Наші», ГО «Спільними зусиллями».

Благодійна організація  «Благодійний фонд «Прикарпатський інститут розвитку»

Діяльність організації поширюється на 84-ий виборчий округ , а основні заходи проходять в одному з районів округу – Тлумацькому. Засновник благодійного фонду  - юридична особа  Товариство з обмеженою відповідальністю «Станіславський»,  головою якого є керівник обласної організації політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Богдан Станіславський. Одним із власників ТоВ «Станіславський» є дружина Богдана Станіславського Любов Станіславська.

Напрямки роботи благодійного фонду: проведення фестивалів (фестиваль «Подяка за урожай» відбувся у кількох населених пунктах Тлумацького району), проведення наукової конференції про селище Обертин, підготовка та розповсюдження відео-матеріалів про населені пункти Тлумацького району.

05.01.19 Prykarpattia politychna blagodijnist u veresni grudni Prykarpatskyj instytut rozvytku

За повідомленням сайту Греко–Католицької церкви благодійний фонд «Прикарпатський інститут розвитку» став одним із організаторів III-го Міжрегіонального форуму кооперації  «Кооперація: інструмент наступу», який відбувся 11 грудня у Коломиї у катедральному соборі Преображення Христового . Захід проходив за благословення єпископа Коломийської єпархії УГКЦ Василя Івасюка та єпископа Коломийського і Косівського УПЦ КП Юліана Галати, а також за участю пастора церкви Віфанія Романа Филипіва.

На форумі був присутній потенційний кандидат у Президенти, лідер партії «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Садовий. Цікаво, що останнє слово у назві форуму співзвучне зі слоганом зовнішньої політичної реклами Андрія Садового «Наступ». 

Громадська організація «Файні ябка 57»

Одним із засновників ГО «Файні ябка 57» є голова обласної організації «Об’єднання «Самопоміч» Богдан Станіславський. Також серед засновників є депутати Івано - Франківської обласної ради із фракції політичної партії  «Об'єднання Самопоміч», зокрема, Сергій Коцюр.

Восени 2017 та 2018-го років організація проводила гастрономічні фестивалі «Подяка за урожай» у Обертині та Гарасимові, Тлумацького району. Цікавими є два випадки передачі грошових сертифікатів. Так у червні 2018 року сімом випускникам шкіл  ізТлумацького , Тисменицького та Коломийського районів, які отримали найкращі результати із ЗНО, подарували сертифікати по 10000 гривень кожному. А у вересні 2018 року переможець конкурсу «Я будую свою країну», який відбувся в Івано-Франківську, також отримав від організації сертифікат на 10000 гривень.

05.01.19 Prykarpattia politychna blagodijnist u veresni grudni Fajni jabka1.jpg

05.01.19 Prykarpattia politychna blagodijnist u veresni grudni Fajni jabka2.jpg

Крім того, ГО «Файні ябка 57» разом із «Прикарпатським інститутом розвитку» стала  одним із організаторів III-го міжрегіонального форуму кооперації «Кооперація: інструмент наступу», на якому був присутній потенційний кандидат Андрій Садовий.

05.01.19 Prykarpattia politychna blagodijnist u veresni grudni Fajni jabka Forum.jpg

Громадська організація «Солідарна молодь Франкіщини»

Громадська  організація «Солідарна молодь Франкіщини» є молодіжною організацією політичної  партії «БПП «Солідарність». ГО реалізовує на Івано-Франківщині два проекти, обидва пов’язані із вивченням англійської мови.

У рамках проекту BPP_English_School у Коломиї за період моніторингу проводили безкоштовні курси з вивчення англійської мови для дітей віком від 4-ох до 7 років ( проект закінчився  проведенням «випускного» для дітей ). А у рамках проекту SolidarnistEnglishspeakingclub у Івано-Франківську влаштували клуб розмовної англійської мови. Заняття у клубі проводились безкоштовно.

05.01.19 Prykarpattia politychna blagodijnist u veresni grudni Solidarna molod.png.jpg

Івано-Франківська обласна та міська організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»

У грудні 2018 року для 500 дітей з Прикарпаття в одному із кінотеатрів Івано-Франківська безкоштовно переглянули стрічку «Король Данило». Організували безкоштовний переглядкерівники Івано-Франківської обласної та міської організацій політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Богдан Станіславський та Богдан Когут, а також депутати обласної ради від  «Самопомочі» Святослав Никорович та Олег Токарчук. 

05.01.19 Prykarpattia politychna blagodijnist u veresni grudni Samopomich

Благодійна організація  «Міжнародний  благодійний фонд «Покуття»

Діяльність благодійного фонду поширюється на територію одномандатного виборчого округу №88  із центром у Коломиї. На сайті фонду зазначено, що фонд є ініціативою депутата Верховної Ради України Андрія Іванчука, обраного у загальнодержавному виборчому окрузі ( фракція політичної партії «Народний Фронт» ).  Акції та проекти благодійного фонду анонсуються та проходять за участі Андрія Іванчука. Найбільше заходів фонд проводить у Коломиї та Коломийському районі.

Благодійний фонд  активно реалізує такі проекти: комп’ютеризує школи Коломиї ( за 1 рік подаровано 140 компютерів), дарує грошові сертифікати дітям загиблих учасників Операції Об'єднаних Сил, організовує концерти , встановлює дитячі майданчики (10 дитячих майданчиків ), організовує туристичні поїздки для молоді , надає грошову допомогу.

До прикладу, у квітні 2018-го року 18 дітям загиблих учасників ООС та дітям загиблих героїв Небесної Сотні передали по 10000 гривень. У вересні 2018-го року вручено сертифікати по 2000 гривень 18 дітям загиблих учасників ООС  та загиблих героїв Небесної сотні. Також фонд організовує IT-олімпіаду на Коломийщині , переможці якої отримають комп’ютерний клас.

05.01.19 Prykarpattia politychna blagodijnist u veresni grudni Pokuttia go

Благодійна організація «Благодійний фонд «Фонд Олександра Шевченка-Новий Івано-Франківськ»

Домінуючою формую діяльності фонду є надання товарів та послуг. Зокрема, фонд Олександра Шевченка організовував оздоровлення та відпочинок дітей із особливими потребами, а також дітей загиблих учасників Операції Об’єднаних Сил, відпочинок та оздоровлення учасників ООС. Також фонд надає допомогу у видавництві книг, організовує конкурси та свята на гірськолижному куророті «Буковель», організовує лижні школи, фінансує ремонт старовинних дверей у будинках пам’ятках архітектури місцевого значення у Івано-Франківську.

05.01.19 Prykarpattia politychna blagodijnist u veresni grudni Fond Shevchenka

05.01.19 Prykarpattia politychna blagodijnist u veresni grudni Fond Shevchenka1

Складовою частиною фонду Олександра Шевченка є «Центр військової підготовки та інформації Олександра Шевченка». В реєстрах немає інформації про його  окрему реєстрацію. Центр займається матеріальною допомогою учасникам та ветеранам Операції Об’єднаних Сил. 

Крім того, на сайті організації УКРОПу розміщено інформацію про те, що активісти «Центру студентських ініціатив Олександра Шевченка» подарували солодкі подарунки дітям із Івано-Франківського реабілітаційного центру. Даних про реєстрацію цього центру ОПОРА не виявила.

Громадська організація «Спільними зусиллями»

Упродовж грудня 2018-го року ГО «Спільними зусиллями»,  керівником  якої є депутат Івано-Франківської міської ради Віталій Мерінов (фракція ПП «Об’єднання українських патріотів «УКРОП»), реалізовувала благодійний проект «Місяць милосердя». Цілий місяць організація влаштовувала відпочинкові та розважальні заходи для дітей-сиріт, інвалідів, дітей учасників ООС.

Зокрема, це відпочинок в аквапарку, катання на ковзанах, екскурсія на завод із виготовлення іграшок , пряничний майстер-клас та інші заходи.  Результати цього благодійного проекту Віталій Мерінов включив у свій депутатський звіт діяльності за 2018 рік, який розміщений на сайті Івано-Франківської міської ради.

05.01.19 Prykarpattia politychna blagodijnist u veresni grudni Merinov.jpg

Обласна організація політичної партії «НАШІ»

За спостереженнями ОПОРИ, політична партія «НАШІ» розпочала діяльність на Прикарпатті у грудні 2018 року. Зокрема, із сайту обласної організації «НАШИХ» дізнаємось, що її керівництво у День Святого Миколая привітало вихованців обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей. У цьому закладі перебувають понад 40 дітей віком від 3 до 18 років. Вони отримали від партійців солодкі подарунки.

05.01.19 Prykarpattia politychna blagodijnist u veresni grudni NASHI.jpg

Між іншим, у День Святого Миколая дарували подарунки дітям також волонтери обласної організації політичної партії «Громадський Рух «Народний контроль» (інших проявів благодійної діяльності партійної організації в області не зафіксовано). Про те, як прикарпатські благодійники із різних партій та організацій привітали зі святом Святого Миколая понад 9000 дітей області, читайте тут.

«Нагадуємо, що виборче законодавство забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така діяльність під час виборів може бути кваліфікована як непрямий підкуп виборців, за що передбачена відповідальність в межах частини 3 статті 160 Кримінального кодексу України, а саме – обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. Тому закликаємо майбутніх суб’єктів виборчого процесу під час виборчої кампанії розмежувати діяльність благодійних фондів, які з ними пов’язані, та власну агітаційну діяльність», - наголошує координатор.

Веб-сайт|Моніторинг парламенту| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)