Спостерігачі ОПОРИ в Запорізькій області здійснили моніторинг локацій, що закріплені міською радою як місця для проведення політичної агітації у місті Василівці. Виявилось, що жодна з локацій не обладнана відповідними стендами та дошками оголошень.

Спираючись на рішення виконавчого комітету  Василівської міської ради від 04.05.2017 №58 «Про визначення місць проведення масових заходів, розміщення інформаційних наметів на території м. Василівка Запорізької області» спостерігачі ОПОРИ перевірили готовність цих місць для роботи із суб’єктами виборчого права.

15 01 2019 skan rishennya miskoyu radu Vasulivku Zap obl

За результатами моніторингу жодна з вказаних у документі локацій не обладнана відповідними стендами та дошками оголошень.

Наприклад, так виглядають локації за адресами:

  • Майданчик, тротуар навпроти храму святих Петра та Павла (вул. Соборна);15 01 2019 trotuar navprotu hramu svyatuh Petra ta Pavla misto Vasulivka Zap obl
  • Алея по бульвару Центральному біля ринку «Південний»;
  • Тротуар біля будівлі СВК ім. Ватутіна (західна частина міста вул. Соборна).

Відповідно станом на 15 січня 2019 року рішення міського голови не виконане. Нагадаємо, що згідно зі статтею 59 закону «Про вибори Президента України»: «Місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації».

За коментарем спостерігачі звернулися до керуючої справами виконавчого комітету Василівської міської ради Віти Кривулі, яка зазначила: «На сьогоднішній день ми займаємося виготовленням стаціонарної дошки для розміщення агітаційних матеріалів… і офіційно буде повідомлено нашим учасникам передвиборчого процесу про місце розміщення цієї дошки».

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА  зазначає: «Відсутність стендів та дошок оголошень для розміщення матеріалів передвиборної агітації порушують в першу чергу принцип виборчого права рівності всіх учасників виборчого процесу. Це обмежує кандидатів використовувати в повному обсязі свої права зазначені в п. 5 ч. 1 ст. 58 ЗУ «Про вибори Президента України» – розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших матеріалів чи  друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації. Внаслідок цього агітаційні матеріали, плакати, наклейки можуть знаходити інші місця розташування, що в свою чергу будуть порушувати норму ст.212-14 КУпАП – порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».