У період із 15 листопада й до кінця грудня 2018 року на Закарпатті спостерігачі ОПОРИ зафіксували окремі випадки, коли про народних депутатів розповсюджувалася позитивна інформація з ознаками піару під час інформування про заходи, що були здійснені коштом державних субвенцій. Позитивну інформацію про нардепів розповсюджували як окремі ЗМІ, так і партійні сайти чи сторінки у соцмережах, а також безпосередньо керівники органів місцевого самоврядування.

Випадки, що можуть мати ознаки «піару» на заходах, що здійснювались коштом субвенцій, спостерігачі ОПОРИ помітили від таких народних депутатів Закарпаття: Василя Петьовки (група «Воля народу»), Валерія Лунченка («Народний фронт»), Павла Балоги (позафракційний), Івана Балоги (позафракційний), Роберта Горвата («БПП «Солідарність»), Михайла Ланя (група «Партія «Відродження») та лідера Радикальної партії Олега Ляшка.

Наприклад, 19 листопада телеканал «М-Студіо» оприлюднив сюжет про хід ремонту міжнародної траси М-23 на ділянці Берегово – Виноградів – Велика Копаня, загальною протяжністю 45 км. У відеосюжеті депутат обласної ради від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Мирослав Білецький відзначив, що проект реалізований завдяки депутатам Верховної Ради Валерію Лунченку, Роберту Горвату та Василю Петьовці. Також у сюжеті є коментар самого народного депутата Валерія Лунченка, який відзначає, що вони з колегами звернулися до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням виділити кошти на ремонт цієї дороги, а він відгукнувся на їх прохання.

У сюжеті цього ж телеканалу від 22 листопада йдеться про робочий візит керівника Державного агентства автомобільних доріг України Славоміра Новака на Закарпаття для інспектування відремонтованих шляхів. У сюжеті радник Голови Державного агентства автомобільних доріг Олександр Кава повідомив, що при активній підтримці народних депутатів України Валерія Лунченка, Роберта Горвата і Василя Петьовки було додатково направлено із дорожнього фонду 200 мільйонів гривень. Ці гроші пішли в першу чергу на ремонт дороги М-23, а також короткого маршруту від Мукачева до Чопу (М-24/М-25).

28 листопада в Ужгороді відбулася зустріч народного депутата Роберта Горвата з місцевою молоддю з приводу його роботи у Верховній Раді та в окрузі. Варто зазначити, що Ужгород входить до виборчого округу №68, де він був обраний народним депутатом. Під час спілкування нардеп наголосив, що кошти на ремонт набережної Незалежності в Ужгороді виділені за його особистого сприяння.

Крім цього у листопаді, на офіційному сайті Радикальної партії, з’явилося повідомлення під заголовком «Олег Ляшко вибив кошти на ремонт лікарні в Закарпатті». У матеріалі йдеться про те, що до Великоберезнянського району надійшов перший транш субвенції з державного бюджету на капітальний ремонт покрівлі головного корпусу місцевої районної лікарні. Як зазначається у повідомленні, відповідне клопотання щодо ремонту даху Великоберезнянська РДА спільно із Великоберезнянською районною організацією Радикальної партії надіслали лідеру Радикальної партії Олегу Ляшку у жовтні 2018 року. У коментарі до публікації голова районної організації партії Наталія Риган повідомляє, що завдяки особистому втручанню Олега Ляшка та його колег-депутатів вже за місяць було підписано відповідне розпорядження Кабінету Міністрів.

3 01 2019 Zakarpattia liashko subventsia

Під час чергової сесії Берегівської міської ради, що відбулася 23 листопада, звітував міський голова Золтан Бабяк. Він наголосив, що з ініціативи депутата Верховної Ради Івана Балоги була отримана державна субвенція у розмірі 700 тисяч гривень, яку депутати направили на асфальтування тротуару на вулиці Богдана Хмельницького. Повідомлення про це розміщене на місцевому інформаційному ресурсі Mukachevo.net.

3 грудня на сторінці Закарпатської обласної організації політичної партії «Єдиний Центр» з’явилося повідомлення про те, що за клопотанням народного депутата Павла Балоги (позафракційний) Іршавська ОТГ отримала субвенцію в сумі майже 1,5 млн грн. Як йдеться в повідомленні, народний депутат України, єдиноцентрист Павло Балога з проханням виділити кошти на ці потреби звернувся до Уряду. На сьогодні Іршавська ОТГ отримала 1 млн 499 тис. 400 грн, й ця субвенція з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, виділена Кабміном за клопотанням нардепа. Згідно рішення Уряду кошти передбачені на ремонт чотирьох вулиць Іршави: Миру, Дружби, Поштової та Залізничної.

3 01 2019 Zakarpattia baloha subventsiia

Також у грудні голова ради Перечинської ОТГ Іван Погоріляк на своїй сторінці у Фейсбуку висловив подяку народному депутату Михайлу Ланю (фракція «Партія «Відродження») за лобіювання питання про виділення коштів на ремонт вулиці Богдана Хмельницького в Перечині, та повідомив, що 21 грудня на рахунок надійшло 1 млн 179 тис. грн. Кошти залишаються на наступний рік. Загальна вартість капітального ремонту вказаної вулиці 1,7 млн грн.

3 01 2019 Zakarpattia lanio subventsiia

ОПОРА нагадує, що державна субвенція – це дотація від держави органам місцевого самоврядування з чітко визначеною метою на певний локальний проект. Проте відсутність чітких критеріїв відбору та непрозорість засідань комісії з розподілу субвенцій дає підстави вважати систему виділення коштів заполітизованою. Окрім того, політики можуть використовувати бажання виборців отримати фінансування на проект задля отримання електоральних переваг в окрузі.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України.

Із всеукраїнським дослідженням можна ознайомитись за посиланням.