На Закарпатті Баранинська сільська виборча комісія порушила терміни отримання виборчих бюлетенів та їх передачі дільничним виборчим комісіям.

Так, Баранинська ТВК отримала виборчі бюлетені від підприємства-виготовлювача 26 жовтня і передасть їх дільничним виборчим комісіям 28 жовтня.

Крім цього, відповідно до частини 4 статі 75 Закону, не пізніше наступного дня після отримання виборчих бюлетенів територіальна виборча комісія на своєму засіданні передає виборчі бюлетені в упаковці підприємства-виготовлювача територіальним виборчим комісіям з відповідних місцевих виборів.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає, що на перших виборах поширеним є порушення строків отримання виборчих бюлетенів від підприємства-виготовлювача. Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 75 Закону України «Про місцеві вибори» така передача повинна бути здійснена не пізніше, як за чотири дні до дня голосування (тобто у вівторок 24 жовтня 2017 року). Виборчі комісії називають різні причини такого порушення. Найпоширенішою є відсутність приміщення, обладнаного ґратами, для зберігання виборчих бюлетенів. Передача виборчих бюлетенів дільничним виборчим комісіям повинна розпочатися не раніше, ніж три дні до голосування (тобто не раніше середи, 25 жовтня). Проте більшість комісій отримуватимуть їх в п’ятницю та суботу, оскільки бюлетені повинні охоронятися поліцією. В Київській та Харківській областях комісії прямо посилаються на неможливість поліції забезпечити охорону бюлетенів у деяких ОТГ, як на причину залишення бюлетенів у приміщенні підприємства-виготовлювача до п’ятниці або навіть суботи перед днем голосування. Слід зазначити, що територіальні виборчі комісії сформовані більше ніж місяць тому. У випадку виявлення, що приміщення, які надані їм для роботи, не придатні для зберігання виборчих бюлетенів вони повинні були звернутися до органів місцевого самоврядування для виділення з вівторка по п’ятницю перед днем голосування іншого приміщення для зберіганння бюлетенів. Щодо неможливості охорони представниками Національної поліції, то навіть при проведенні загальнонаціональних виборів з набагато більшою кількістю дільниць при належній підготовці до виборчого процесу, охорона забезпечується на всіх виборчих дільницях. Таким чином, відповідальними за порушення строків передачі виборчих бюлетенів та зберігання їх на підприємствах-виготовлювачах є як територіальні виборчі комісії, так і державні органи та органи місцевого самоврядування, на які покладена відповідальність за матеріально-технічне забезпечення на виборах та охорону виборчих бюлетенів.

 

Додамо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.