Центральна виборча комісія скасувала вибори у Романівській селищній ОТГ Житомирської області. Рішення було прийнято на засіданні ЦВК 1 листопада шляхом внесення змін до Постанови 12 жовтня про призначення виборів.

Як зазначила член ЦВК Тетяна Юзькова, підставою для цих змін стало звернення до суду, згідно з яким було встановлено, що рішення 24 сесії 7 скликання Вільшанської сільської ради про добровільне об’єднання територіальних громад призупинено до набрання законної сили рішення у справі за позовом Сергія Степанюка до Вільшанської сільської ради.

У свою чергу, член ЦВК Катерина Махніцька не підтримала дану постанову, зазначивши, що відміна рішення про призначення виборів чи перенесення строків їх проведення не передбачені законодавством, що встановив Конституційний Суд у 2009 році.

«Ухвала Романівського районного суду мала би мати питання про заборону ОДА встановлювати факт відповідності об’єднання Конституції та законам України та заборону звертатись до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення виборів. Наразі, таке подання Житомирської обласної державної адміністрації не поставлено під сумнів у судовому порядку», - зазначила Махніцька.

До складу Романівської ОТГ увійшли Романівська та Биківська селищні ради, Булдичівська, Великокозарська, Вільшанська, Врублівська, Годиська, Гордіївська, Камінська, Нивненська, Ольшанська, Прутівська, Романівська, Садківська, Соболівська, Старочуднівськогутянська, Хижинецька, Червонохатківська, Ягодинська та Ясногородська сільські ради. Загальна площа ОТГ – 677,02 квадратних кілометрів. Чисельність населення складає – 20 634 осіб.

Судові баталії щодо об’єднання даної громади тривають другий рік. Ініціативна група громадян села Мала Токарівка не погоджується із законністю рішення сесії Вільшанської сільської ради Романівського району Житомирської області № 210-24/2017 від 07 листопада 2017 року про добровільне об’єднання територіальних громад сіл Вільха, Вільшанської сільської ради в Романівську об’єднану територіальну громаду з центром у селищі Романів. Вибори у даній громаді не можуть бути призначеними до часу, поки не завершаться всі судові справи.