У день голосування на місцевих виборах до об’єднаних територіальних громад Житомирщини типовими були зловживання, які мали місце і під час попередніх виборів, а саме: порушення процедури голосування, недостатнє матеріально-технічне забезпечення дільниць та видача бюлетенів особам без документів.

Прес-конференція, під час якої координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області детально розповів про виявлені в регіоні порушення, відбулась 30 жовтня.

На Житомирщині 29 жовтня місцеву владу обирали мешканці 13 територіальних громад Житомирської області – Ємільчинської, Любарської, Брониківської, Піщівської, Словечанської, Овруцької, Курненської, Мартинівської, Соколівської, Пулинської, Радомишльської, Глибочицької та Оліївської.

Як зазначив координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області, виборці активно брали участь у голосуванні, яке відбулось без суттєвих порушень. Недотримання вимог закону не мало спланованого характеру чи ознак зумисної і цілеспрямованої фальсифікації результатів волевиявлення громадян. Загалом спостерігачі, які працювали в області, зафіксували 19 інцидентів, що порушували виборче законодавство. Всі ці випадки були задокументовані.

Насампередпредставник ОПОРИ відзначив, що дільничні виборчі комісії не змогли забезпечити дотримання усіх виборчих процедур в день голосування. Про низький рівень правової компетентності та професійної підготовки членів виборчих комісій свідчить той факт, що у низці ДВК спостерігачі зафіксували спроби видачі бюлетенів особам без належних документів, вказаних у частині 2 статті 3 Закону України «Про місцеві вибори». Крім того, трапився випадок, коли кандидат, всупереч вимогам закону, переконав членів ДВК розмістити перед входом до дільниці його біографічну довідку.

«Незадовільним є рівень матеріально-технічного забезпечення та пристосованості приміщень виборчих дільниць для голосування. Так, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували два інциденти, коли через відсутність сейфа виборча документація зберігалася у неналежних місцях, до прикладу, ДВК №180963 (с. Пилиповичі Радомишльського району) з цієї причини зберігала документи не в приміщенні дільниці, а в сільській раді; на ДВК №180752 (с. Рокитне Овруцького району) голова комісії зберігав виборчу документацію вдома. До того ж, на останній ДВК не було кабінок, тож голосували виборці у «кімнаті для голосування», – розповів координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області.

reliz Zhytomyr 30.10.2017 2

Ще один тип порушення, яке зафіксували спостерігачі, – невідповідність бюлетенів установленій формі. Так, в Овруцькому районі, у селі Кирдани, на ДВК №180714 при ранковому перерахунку бюлетенів було виявлено невідповідність встановленій формі трьох бюлетенів для голосування за кандидатів у депутати. При належній формі і кольорі бюлетені були порожні, без необхідного для голосування тексту. У м. Радомишлі на ДВК 180914 виявили три бюлетені, які не відповідають встановленій формі: один без будь-якого тексту, а два – білі, без нанесення захисних «хвильок». Комісія визнала ці бюлетені непридатними для голосування.

Не бездоганно поводилися на дільницях і самі виборці. Зокрема, на ДВК у місті Овручі та у селі Раківщина Овруцького району виборці, отримавши бюлетені, порвали їх. На ДВК № 180710, що у м. Овручі, виборець ходив з бюлетенями додому по окуляри. Проте, коли він повернувся, члени виборчої комісії не дозволили йому вкинути бюлетені в скриньку і вирішили не враховувати їх при підрахунку. На дільницю викликали поліцію.

Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській областітакож розповів, що, за даними ТВК Житомирщини, які збирали інформацію про явку виборців, найбільше осіб проголосували в Любарській селищній об’єднаній територіальній громаді, водночас найбільший відсоток виборців, що здійснили своє волевиявлення, – у Словечанській сільській об’єднаній територіальній громаді.

Єдина конфліктна ситуація трапилася на виборах до Глибочицької сільської ради. Глибочицька сільська виборча комісія помилково зареєструвала висуванця Радикальної партії Олега Ляшка у одномандатному виборчому окрузі №6, хоча він подавав документи на округ №9. Представники Радикальної партії Олега Ляшка мають намір скасувати результати виборів у суді.  Утім, народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Олексій Ленський повідомив, що Житомирський районний суд відмовився приймати відповідну позовну заяву через те, що фінансові установи були зачинені і позивач не міг оплатити судовий збір. Громадянська мережа ОПОРА звернулася до Олексія Ленського щодо надання доказів про відмову канцелярії суду приймати позовну заяву.

Треба зазначити, що і під час виборчої кампанії, і в день голосування представники ОПОРИ інтенсивно взаємодіяли з правоохоронцями, викликали поліцію при виявленні порушень і надавали інформацію про зафіксовані факти недотримання закону.

Додамо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт|Фейсбук|Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.