У Дружківці, Краматорську, Слов’янську, Олександрівському та Волновахському районах Донецької області спостерігачі ОПОРИ фіксують випадки залучення людей до проведення опитування щодо ставлення до ситуації в Україні з метою подальшої агітації за потенційного кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. Найчастіше пропозиції такої роботи надходять співробітникам бюджетної сфери. 

За інформацією спостерігачів ОПОРИ, людям пропонують від 500 до 1000 гривень за 50 анкет. Тим, хто погоджується на відповідну роботу, надають інструкцію щодо механізму взаємодії з людьми в ході проведення опитування. Зокрема, серед рекомендацій зазначені наступні: респондент має відповісти на всі запитання; не давати анкету в руки опитаному; в рамках проведення дослідження, агітатори можуть не розповідати, що вони працюють агітатором Порошенка.

18 01 2019 Donetskaya obl oputannya 3

18 01 2019 Donetskaya obl oputannya 1

Так, у Дружківці, за інформацією спостерігачів ОПОРИ, до проведення такого «опитування» залучають співробітників шкіл, дитячих садочків та лікарень. До ОПОРИ надходила інформація, що медсестрам Дружківської міської лікарні №2 начебто пропонували обходити в робочий час прилеглі будинки та заповнювати відповідні анкети.

Сергій Нещотний, головний лікар медустанови, у коментарі ОПОРІ спростував цей факт, заявивши, що йому, як керівнику установи, невигідно, аби його співробітники долучались до такої роботи.

«Замість лікування хворих, вони будуть ходити по будинкам? Ні! Співробітники нашої лікарні не беруть участь у такій діяльності», - зазначив Сергій Нещотний.   

«До участі у проведенні подібного опитування, всіляко залучають і освітян з Олександрівської ОТГ, - стверджує координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області. – Відповідні звернення надходять до нас від мешканців цієї громади. Там формуються списки таких «агітаторів», та люди не можуть відмовитися від участі в опитуванні. Їх лякають звільненням з роботи у разі небажання проводити опитування». 

Зазначені факти, в разі підтвердження примусу до здійснення передвиборчої агітації та погроз звільненням з боку керівництва, можуть свідчити про наявність ознак складу кримінального правопорушення передбаченого ст. 157 ККУ. 

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.