Соціальна мережа Facebook давно перестала бути онлайн-простором тільки для особистого спілкування. Сьогодні – це платформа для швидкого та масштабного поширення інформації, а також – сприятливе середовище для реклами, чим успішно користуються власники бізнесу, маркетологи, різні спільноти та просто зацікавлені особи. Ще у червні 2017 року український контент мережі Facebookподолав рубіж 10 мільйонів і з кожним днем невпинно зростає. Збільшується кількість споживачів реклами – відповідно кількість реклами збільшується також. Віднедавна все частіше мене особисто у соціальній мережі «наздоганяє» таргетована політична реклама. І саме цій темі присвячене моє невелике дослідження.

Таргетована реклама у соціальній мережі – це спеціально налаштована на певну аудиторію та проплачена реклама, яка служить для збільшення прибутку або популяризації брендингу. Її використовують, що, збільшити впізнаваність компанії або приватної особи, підвищити активність або залученість для публікацій, рекламувати сторінку для збільшення кількості підписників.

Так, я почала помічати рекламу у Facebook, яка спрямована на приваблення аудиторії до офіційних сторінок політичних партій та окремих політичних діячів.

На початку грудня у моїй стрічці новин з’явилася реклама сторінки Юлії Тимошенко, де маркетологи, щоб залучити нових фоловерів серед мешканців Тернополя, вирішили зіграти на почуттях людей і зробили ставку на їхню любов до рідного міста: «Приєднуйтесь, якщо теж любите Тернопіль».

30.12 Ternopil Tymoshenko ternopil

Також одним із відслідкованих мною прийомів у політичній рекламі є розміщення закликів, які точно підтримує населення. До прикладу: «Вимагаю скасувати депутатську недоторканість. Підтримуєш? Тисни лайк» чи «Ми за вступ України до НАТО. Підтримуєш? Тисни лайк». В такий спосіб здобували нових прихильників для офіційних сторінок Петра Порошенка, «БПП «Солідарність» та Юлії Тимошенко.

30.12 Ternopil Tymoshenko2

30.12 Ternopil Poroshenko

30.12 Ternopil Poroshenko2

Анатолій Гриценко, наприклад, через рекламу у Facebookшукає волонтерів у свій рух «Чесних більше».

30.12 Ternopil Hrycenko

Але, як на мене, одним із лідерів з використання таргетованої реклами у Facebook є Олександр Шевченко. Його рекламу я спостерігаю найчастіше. Вона поширюється в мережі з відео зверненнями та коментарями політика відносно різних подій в Україні, а також з інтерв’ю на місцевих телеканалах. Мешканцям Тернопільщини до перегляду пропонуються розмови з журналістами каналів TV-4 та ІНТБ.

30.12 Ternopil Shevchenko

Декілька днів тому у моїй стрічці почав з’являється колоритний рекламний відеоролик від сторінки Bukovel, де Олександр Шевченко вітає усіх з Новим роком та Різдвяними святами. За лайк та поширення цього допису можна виграти відпочинок на лижному курорті Буковель, що неабияк збільшує зацікавленість до нього. Варто додати, що це не перший випадок, коли через розіграш відпочинку на Буковелі користувачів Facebookзаохочують поширювати інформацію, що має відношення до Олександра Шевченка.

30.12 Ternopil Shevchenko2

Зараз, коли розпочався святковий період, багато політиків вітають українців з Різдвом Христовим та Новим роком, щоб покращити свій імідж та здобути прихильність серед населення. І для цього вони використовують рекламу у соціальній мережі Facebook. Я, як користувач, за сьогодні вже проглянула запропоновані мені відеоролики із вітаннями від Руслана Кошулинського та його однодумців зі сторінки Олега Тягнибока, а також від Наталії Королевської. Та, думаю, мене ще чекають слова із побажаннями і від інших політичних діячів, а забезпечить це у моїй стрічці новин проплачена та налаштована реклама.

30.12 Ternopil KOshulynskyj

30.12 Ternopil korolevska

Мені 31 рік. Живу в місті Тернополі. Маю вищу освіту. Мої хобі – література та подорожі. Читаю новини та цікавлюсь політичним життям країни. Ось і все, що потрібно, щоб стати вдячним чи не дуже вдячним споживачем політичної реклами.