Проголосувати на виборах Президента України людям, які постійно проживають не за місцем реєстрації, внутрішньо переміщеним особам та внутрішнім трудовим мігрантам можна, змінивши місце голосування. Про це розповів регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРИ в Дніпрі.

Зміна місця голосування найбільше стосується внутрішньо переміщених осіб, яких зараз в Дніпропетровській області офіційно налічується близько 70 тисяч.

«З 70 тисяч, якщо виключити дітей, залишиться приблизно 2/3 людей, які за Конституцією мають право голосу. Для того, щоб проголосувати на виборах, таким людям потрібно подати до відділу ведення Державного реєстру виборців відповідні документи - паспорт, заяву та інші документи, які можуть підтвердити, що людина фактично знаходиться не за місцем реєстрації», - прокоментував регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА.

Він зазначив, що національне законодавство з президентських виборів дає можливість без перешкод тимчасово змінити місце голосування. Окрім того, у вересні ЦВК спростила процедуру тимчасової зміни місця голосування для виборців, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Для того, щоб взяти участь у виборах необхідно заповнити заяву на тимчасову зміну місця голосування у Відділі ведення державного реєстру виборців. З собою необхідно мати паспорт громадянина України. Заяву можна заповнити вдома, або в самому відділі ведення Держреєстру виборців.

Проголосувати на виборах Президента України  зможуть також і внутрішні трудові мігранти. У цьому випадку до заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру для перевірки вірності цих копій.

Експерт наголосив, що звернутися до відділу Державного реєстру виборців необхідно, відповідно до Закону України "Про вибори Президента України", не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування.

«У разі проведення другого туру виборів процедуру доведеться повторити».

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)