На території Дніпропетровської області до заходів по забезпеченню правопорядку залучено 434 поліцейських, ще близько 300 поліцейських забезпечують правопорядок на прилеглій до виборчих дільниць території. Про це стало відомо під час спільної прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА з Головним управлінням Національної поліції у Дніпропетровській області щодо представлення проміжних результатів спостереження за першими місцевими виборами у об’єднаних територіальних громадах напередодні дня голосування.

 

Як зазначили представники ОПОРИ, важливим етапом спостереження за виборчим процесом є етап формування виборчих комісій. Сільські та селищні комісії працюватимуть наступні п’ять років, до моменту формування нових комісій. Подавати членів комісії можуть парламентські партії та місцеві організації політичних партій.

«Загалом, територіальні виборчі комісії зареєстрували 1482 кандидати у депутати та 91 кандидати на посаду голів місцевих рад. Зокрема, серед кандидатів у депутати 362 кандидати є самовисуванцями та 1137 кандидатів висунуті місцевими організаціями політичних партій. Що стосується кандидатів на посаду сільських, селищних та міських голів: 64 самовисуванці та 27 – висунуті політичними партіями»

news Dnipropetrovska 27.10.2017 1

Крім цього, 24 жовтня на Дніпропетровщині зафіксований випадок, коли народний депутат України від Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Рибалка під час зустрічі з мешканцями району та кандидатами в депутати до Верхньодніпровської  об'єднаної  територіальної громади, висунутих цією ж політичною силою, подарував оргтехніку для місцевих шкіл Верхньодніпровська. При цьому, народний депутат не є суб’єктом виборчого процесу, тому формального порушення норми закону немає. Проте матеріальне заохочення, яке чітко асоціюється з партією саме у населених пунктах, де проводяться вибори, очевидно порушує стандарти ведення партіями передвиборчої агітації та ставить під загрозу рівність прав та можливостей учасників виборчого процесу.

Заступник начальника ГУНП в Дніпропетровській області Володимир Богоніс розповів про роботу правоохоронців у передвиборчому процесі та безпосередньо у день виборів. «На території Дніпропетровської області до заходів по забезпеченню правопорядку залучено 434 поліцейських, крім того, близько 300 поліцейських забезпечують правопорядок на прилеглій до дільниць території. На території громад, де можливі якісь ускладнення, будуть залечені спецпідрозділи, наряди – до 220 оліцейських. В області створений штаб, який буде займатися виключено виборами, до того ж з усіма поліцейськими проведене відповідне навчання», - розповів Володимир Богоніс.

ОПОРА нагадує, що у 2015-2016 роках відбулись перші вибори в 34 об’єднаних територіальних громадах Дніпропетровщини. Зазвичай, громади знаходяться в певній віддаленості від політичного центру, що і проявилось у партійному представництві новостворених громадах: серед 724 депутатів - 454 самовисуванці. Шість парламентських партій разом мають 203 депутатів; партії, що не мають своїх представників у Верховній Раді, – 67 депутатів. Серед 34 голів об’єднаних територіальних громад - 24 самовисуванці, 9 представників «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та один -  «Опозиційного блоку».

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.