Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА дослідили доцільність зміни центру виборчого округу №40 на Дніпропетровщині, що дозволить комісіям зекономити 58 годин робочого часу.

До 40 округу входять три сільських райони, а саме: Томаківський, Солонянський та Криничанський, місто Марганець та частина Заводського району міста Кам’янське. Географічно округ витягнутий з півдня на північ, від смт Аули на півночі до с. Вищетарасівка на півдні на 160 км та із заходу на схід на 120 км від с. Андріївка Криничанського району до с. Військове Солонянського району. Наразі центр округу знаходиться в смт Кринички, проте розрахунки свідчать, що доцільно перенести центр округу в смт Солоне.

news 8.01.19 mapa

Відповідно до календарного плану виборчої кампанії, представникам дільничних комісій необхідно мінімум 4 рази відвідати окружну виборчу комісію:

  1. Отримання печатки та бланків документації;
  2. Отримання виборчих бюлетенів;
  3. Здача протоколів та виборчої документації;
  4. Здача печатки.

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА Сергій Кіприч провів відповідні розрахунки. У таблиці наведена відстань за одну поїздку (туди й назад) від кожної дільниці до існуючого центру округу смт Кринички та пропонованого перенесення центру в смт Солоному. Дані про відстань отримані за допомогою сайту Google Maps. Маршрути прокладались однаково для всіх населених пунктів від пошти до пошти, для нівелювання похибки при виборі маршруту всередині населених пунктів. У містах Марганець та Кам’янське відправною точкою всіх маршрутів також є центральне поштове відділення. Маршрут обирався за найменшим часом у дорозі, що дає економію палива навіть при довшому маршруті. В окрузі розташовано 129 ДВК.

news 8.01.19 tabl

При зміні центру виборчого округу №40 в смт Солоне, зменшиться відстань для 82 дільничних виборчих комісій та збільшиться для 47 дільничних виборчих комісій. При математичному розрахунку маємо середню відстань для врахування однієї поїздки в обидві сторони членам ДВК з центром  в смт Кринички 148 км, та зміні центру округу із розташуванням в смт Солоне 120 км.  

Отже, враховуючи мінімальну кількість поїздок дільничних виборчих комісій до окружної комісії маємо на 14256 км менший шлях, що в свою чергу призведе до економії палива на суму 38 тис. 491 грн (при ціні на бензин А-92=27грн/л).

У висновку маємо зменшення загального пробігу одного виїзду всіх дільничних виборчих комісій до ОВК туди й назад на 3564 км, 53 годин часу тільки в дорозі.

Сергій Кіприч зазначає, що на практиці представники ДВК відвідують ОВК частіше.

«В Дніпропетровській області є два виборчі округи, №34 та №40, які потребують зміни центру виборчих округів для зменшення середньої рівновіддаленості для поїздок дільничним виборчим комісіям до окружних при організації та проведенні виборчого процесу. Відповідне рішення може прийняти Центральна виборча комісія за пропозицією голови обласної державної адміністрації» - зазначив координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про Центральну виборчу комісію» частини 7-1, ст. 17 саме ЦВК встановлює систему територіальної організації загальнодержавних виборів шляхом утворення територіальних виборчих округів та виборчих дільниць з особливостями, визначеними відповідним законом про вибори.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)