Від імені кандидата у народні депутати по виборчому округу № 22 Петра Кравчука, що балотується від ВО «Батьківщина», поширюють листівки із наклепницькою інформацією про його опонентку, кандидатку від Європейської партії України, Олену Голєву. Один звернувся у прокуратуру, інша – подасть до суду.

В поштові скриньки мешканців багатоповерхівок міста Луцька (ВО № 22) невідомими особами було вкладено листівки, що за стилістикою та оформленням нагадують агітаційні матеріали кандидата в нардепи від Об’єднаної опозиції Петра Кравчука. На агітматеріалі вказані логотипи Об’єднаної опозиції «Батьківщина» та ВО «Свобода», зображено фото самого кандидата. До того ж на листівці вказані вихідні дані, які засвідчують, що її друк здійснили нібито на замовлення Кравчука.

Волинь

Листівка під назвою «Хто ховається під маскою «Анонімуса» побудована у формі листа кандидата до виборців, в якому він розказує про те, хто був справжнім автором «чорного піару» проти нього. Нагадаємо, що в листівках за підписом об’єднання «Анонімус» йшлося про те, що Кравчук нібито уклав угоду про співпрацю з Адміністрацією Президента України. Про цей випадок поширення недостовірних відомостей ми вже повідомляли раніше.

Волинь

Волинь

Отож, в листівці Петро Кравчук ніби звинувачує у поширенні брехливої проти себе інформації свою опонентку Олену Голєву, що балотується від Європейської партії України. «… вразила та відверта брехня, що була надрукована у бридкому виданні під промовистою назвою «Анонімус». Проте ще більше мене вразило те, хто саме закликає лучан не довіряти мені, як представникові Об’єднаної опозиції. Адже… ким є така собі пані Олена Голєва – депутат міської ради, народний адвокат, підприємець? Формально статус викликає почуття поваги, але за цією публічною маскою приховується ненажерливий хижак без жодної краплини моралі, який, разом зі своїм чоловіком – Миколою Голєвим не гребує самими брудними засобами збільшення своїх статків», - зазначено у листівці. Кандидат нібито заявляє, що Голєва разом зі своїм чоловіком будує на території старої частини Луцька ніякий не приватний будинок, а дім розпусти. Мовляв вона «за рахунок депутатського мандата, хоче розширити список VIP-клієнтів» цього закладу, які «кришують» інтереси її сімейства.

Однак в штабі опозиції свою причетність до цієї листівки спростували. «Це заява фальшива. Ми вже звернулися до прокуратури. Наша позиція, що це влада замовляє», - відповів на питання спостерігачів Юрій Королюк, довірена особа кандидата Кравчука. Представляючи офіційну позицію Петра Кравчука, він додав, що їх політичні опоненти намагаються втягнути Кравчука у передвиборчу війну з Оленою Голєвою. А щодо самої кандидатки, Кравчук ніяких заяв не давав.

Натомість Олена Голєва уже готується подавати до суду. «Сьогодні буде подано позов до суду. Шкода, що Батьківщина працює на провладного кандидата», - заявила вона у коментарі представникам ОПОРИ.

«Цей випадок із поширенням агітматеріалів, що містять недостовірну та наклепницьку інформацію звісно ж є порушенням виборчого законодавства», - стверджує координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп, - Але навряд чи вдасться встановити справжніх виконавців цієї «заказухи» та притягнути їх до відповідальності, оскільки, як показує практика, – правоохоронним органам це не під силу. Тож кандидатам лишається лише обурюватися такими випадками «чорного піару» та використовувати всі доступі методи для спростування такої інформації».

«Цікаво те, що чергове поширення листівок «чорного піару» є свідченням використання певної маніпулятивної технології, мета якої – «зіштовхнути» між собою кандидатів Кравчука та Голєву. Адже тривале вияснення стосунків між політиками, які позиціонують себе як представники опозиційних сил, дає шанси іншим кандидатам спокійно вести свою передвиборчу кампанію», - додає Шелеп.
 
Марія Доманська, прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.