Завідуюча відділом енергозбереження та інвестиційної політики Хмельницької міської ради Наталія Олександрівна Плеканець в інтерв’ю місцевому координатору житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Аелітті Олійник розповіла про особливості реалізації політики міськради у сфері енергозабезпечення та енергозбереження, процес підготовки Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста, а також про діючі місцеві програми із енергозбереження.

13-07-15-11

Яка ситуація склалася у місті із реалізацією політики енергозбереження?

Україна входить до двадцятки країн, що споживають найбільше енергії в світі. Неефективне використання паливно-енергетичних ресурсів загрожує національним інтересам та безпеці держави, призводить до негативних економічних та складних геополітичних наслідків. При цьому економіка значною мірою залежить від імпортованих енергоносіїв. Тому для розв'язання цих гострих проблем вкрай необхідно зменшувати таку залежність, як на державному рівні так і безпосередньо в містах, усвідомлюючи, що енергоефективність – це основа добробуту громадян.

Муніципалітети змушені шукати можливостей для підвищення ефективності використання енергії в будівлях освітнього та дошкільного навчально-виховного призначення, установах медичного забезпечення та інших соціальних об'єктах, житлових будинках. На сьогоднішній день влада міста приділяє значну увагу реалізації політики у сфері енергозабезпечення та енергозбереження, впровадженню енергоефективності у роботі комунальних підприємств міста. Важливим питанням муніципальної політики є стимулювання до енергоефективного споживання в житловому секторі, саме багатоквартирними будинками та ОСББ. Також участь муніципалітету у національній та міжнародній політиці з енергозбереження та енергоефективності відкриває нові перспективи: знаходяться надійні партнери та виникають спільні проекти.

Політика стимулювання енергоефективності передусім сприяє сталому розвитку міст. Так у 2014 році Хмельницька міська рада стала переможцем у конкурсному відборі міст-партнерів міжнародного проекту технічної допомоги Агентства з міжнародного розвитку США (USAID) «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР). В рамках проекту передбачено надання допомоги у розробці, впровадженні та моніторингу Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) міста Хмельницького, залученні фінансування міжнародних фінансових організацій для проектів з підвищення енергетичної ефективності.

На який стадії розробки знаходиться ПДСЕР? Як працює робоча група по розробці Плану дій сталого енергетичного розвитку?

В лютому 2015 року розпочалася робота з Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» по розробці ПДСЕР, був створений Дорадчий комітет з питань сталого енергетичного розвитку міста Хмельницький, до складу якого ввійшли представники управлінь, відділів міської ради, комунальних підприємств, відповідальні за заходи з енергозбереження, депутати міської ради, науковці. В лютому та травні проведено засідання Дорадчого комітету за участю консультантів проекту МЕР. Робочою групою від міської ради прийнято участь у трьох навчальних сесіях «Програми навчання фахівці комунальних підприємств та міських адміністрацій з питань розробки та впровадження Планів дій зі сталого енергетичного розвитку».

На сьогоднішній день підготовлено частини Плану, а саме Розділ І «Загальна характеристика м. Хмельницький. Мета, цілі, завдання ПДСЕР», Розділ ІІ «Опис існуючого стану міста», Розділ ІІІ «Базовий кадастр викидів», перелік інвестиційних проектів/заходів для досягнення цілей щодо скорочення викидів СО2, узгоджується фінансова рамка проектів та визначаються можливі джерела фінансування заходів ПДСЕР.

Ви плануєте провести Дні сталої енергії в Хмельницькому?

Так, Дні енергії плануються! Треба почати з того, що Хмельницький ще не є підписантом Угоди мерів. Але рішення виконавчого комітету про приєднання до Угоди мерів вже прийнято. Сподіваємося, що 15 липня 2015 року депутати підтримають нашу ініціативу, і ми приєднаємось та подамо відповідні документи на реєстрацію до Єврокомісії. Як підписант Угоди мерів, місто планує долучиться до проведення Днів сталої Енергії та провести їх у вересні, в рамках святкування Дня міста Хмельницького. Ми сподіваємося отримати підтримку в проведенні даного заходу від наших європейських партнерів та громадських організацій.

Які діють місцеві програми з енергозбереження в Хмельницькому?

У місті розроблено Муніципальний енергетичний план на 2012-2016 роки. Політично-стратегічну мету МЕП можна назвати 16-16-16, тобто, досягти зменшення енергоспоживання у бюджетному секторі на 16% до 2016 року та споживання природного газу на 16% до рівня 2010 року.

Одним із ключових завдань плану було створення системи енергоменеджменту та здійснення контролю за щоденним споживанням енергоресурсів бюджетними закладами міста. На сьогоднішній день щоденний електронний моніторинг проводиться по 136 бюджетних установах, які мають лічильники обліку енергоносіїв. Моніторинг дозволяє аналізувати щоденні витрати енергоносіїв бюджетними закладами та оперативно реагувати на аварійні випадки, своєчасно вживати заходів по їх усуненню. Впровадження у Хмельницькому системи моніторингу споживання енергоносіїв стало підґрунтям для більш активної реалізації енергозберігаючих заходів у бюджетних установах (заміна вікон на пластикові, ламп розжарювання на енергоефективні, утеплення будівель тощо) та зменшення споживання енергоносіїв. Так у 2013 році вдалося знизити витрати енергоресурсів по бюджетним закладам: холодної води – на 15,0%; гарячої води – на 10,0%; теплової енергії – на 5,0 %; газу – на 10%. В 2014 році було зменшено споживання енергоресурсів: тепла – на 15 %; води – на 7,6 %; газу – на 45,6 %.

На сьогоднішній день у місті реалізується програма «Теплий дім», метою якої є енергозбереження житлових будинків. Рішенням двадцять п'ятої сесії від 12.06.2013 р. №17 затверджено «Порядок співфінансування виконання робіт з капітального ремонту фасадів, дахів багатоквартирних житлових будинків з їх утепленням». Порядком передбачено співфінансування з утеплення фасадів та дахів будинків в розмірі 50% за рахунок міського бюджету, а 50% – за рахунок власників житлових та нежитлових приміщень будинку. З метою популяризації даного рішення ведеться роз'яснювальна робота щодо утеплення будинків, розроблено інформаційні листки, які розміщено в під'їздах багатоквартирних будинків.

На початку липня відбулася інформаційна нарада під керівництвом виконуючого обов’язки міського голови Костянтина Чернилевського з управителями будинків та керівниками ОСББ міста, обговорювалися державні і міські програми підтримки щодо впровадження заходів для підвищення енергоефективності, доведено інформацію про механізм державної підтримки населення щодо компенсації від кредитування енергозберігаючих заходів.

На сьогоднішній день розроблено проект Програми часткового відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на заходи з підвищення енергоефективності на 2015-2017 роки. Дана Програма орієнтована на підвищення енергоефективності в житлово-комунальному господарстві та фінансової підтримки населення на впровадження енергоефективних заходів в житлових будинках шляхом здешевлення кредитних ресурсів за рахунок бюджетів відповідних рівнів. На найближчу сесію планується прийняття цієї програми.

Крім проведення технічних та адміністративних заходів, велика увага приділяється інформаційно-роз'яснювальній роботі серед громадськості щодо ощадного споживання енергетичних ресурсів. З цією метою по місту розміщуються інформаційно-тематичні біг-борди з основними правилами енергоощадності для громадян міста, інформаційні плакати та листки розповсюджуються в житлово-експлуатаційних конторах та міському комунальному транспорті.

Підготувала Аелітта Олійник спеціально для інтернет-газети «Подільська».