Спеціально для рівненського інформаційного порталу http://erve.ua/ 

 

Неважливо, що на дворі вже весна, адже саме час подумати про наступний опалювальний сезон та збереження тепла. Активіст Громадянської мережі ОПОРА у Рівному Ірина Кантарія спеціально на замовлення рівненського інформаційного порталу ERVE.UA дослідила, як краще утеплити приміщення і зекономити кошти.
 
На перший погляд, утеплення підвалу в багатоповерховому будинку – актуальне питання тільки для мешканців першого поверху. Проте давайте розглянемо, на що насправді впливає температура у підвалі, крім збереження домашніх закруток та городини. 
 
Перші поверхи старих (і не дуже) будинків найбільше страждають від вологи:
 
•Утворення плісняви на стінах
•Утворення конденсату
•Висока вологість приміщення і, як наслідок, підвищення вразливість до ГРЗ.
 
Ефективне утеплення – шлях до економії
 
Підвали, які виконують функцію господарських приміщень, зазвичай обігріваються дуже погано або не обігріваються зовсім. Тут товщина утеплення буває найменшою, і складає лише 4-5 см пінопласту.Найпоширенішим та найзручнішим способом утеплити підвал є використання пінополістиролу. Цей матеріал стійкий до механічних пошкоджень, має високу міцність та жорсткість.
 
При укладанні теплоізоляційного матеріалу на стіни підвалу варто проконтролювати:
 
•процес нанесення клейової чи бітумної суміші для монтування пінополістиролу, адже шар розчину не повинен містити повітряних прошарків, інакше матеріал буде триматися ненадійно;
•стики теплоізоляції та надземної стіни будинку, які повинні бути ретельно оброблені та ідеально припасовані, аби не утворювалися містки холоду;
•шар утеплювача, який монтується під землею, і який необхідно зміцнити армуючою сіткою.
 
В неутеплених підвалах щонайменше повинен бути утеплений цоколь (орієнтовно на 50 см нижче перекриття) і обов’язково – змонтоване перекриття між першим поверхом і підвалом.Шар ізоляту зі сторони фасаду можна захистити від механічних пошкоджень за допомогою облицювальних матеріалів, наприклад, плитки.
 
Звернуть увагу! Окрім утеплення, вкрай необхідно подбати про гідроізоляцію стін підвалу. Адже якщо ви про це забудете, теплоізолюючий матеріал може дуже швидко пошкодитися і його користь буде зведена до нуля.
 
Утеплення комунікацій у підвалі: робити чи ні?
 
Окремо варто поговорити про необхідність утеплення труб, які проходять по території підвалу. Наприклад, ви знали, що утеплення труб, якими подається гаряча вода, дозволяє значно знизити тепловтрати?
 
Для захисту трубопроводів переважно використовуються різні матеріали:
 
1.Мінеральна вата: стійка до хімічних речовин, безпечна для здоров’я, має мінімальний рівень поглинання води та достатньо низьку ціну. Недолік – зниження ізоляційних властивостей під дією води.
2.Пінополіуретан: не містить шкідливих речовин, стійкий до впливу погоди та хімічних сполук, має високу механічну міцність, нейтральний до електричного струму. Недолік – висока вартість.
3.Синтетичні піноматеріали (спінений каучук, спінений поліетилен, пінополістирол, спінене скло): мають достатньо високу міцність та жорсткість, довгий термін експлуатації, непогано витримують механічні навантаження. Недолік – особливі характеристики відрізняються залежно від типу приміщення.
 
З чого почати?
 
Цього року Уряд почав реалізовувати спеціальну програму, яка дозволяє отримати компенсацію від держави на утеплення багатоповерхового будинку. Її розмір складатиме 30% вартості витрат, а у випадку, якщо кредит оформлятиме ОСББ – 40%, але не більше 10 тис. грн на одне помешкання. І до переліку робіт, які належать до програми, включено утеплення й підвалів. 
 
Щодо приватного будинку, то схема поетапної внутрішньої термомодернізації підвагу буде виглядати наступним чином:
 
•Огляньте стіни на предмет тріщин, через які просочується вода,  вирівняйте їхню поверхню.
•Встановіть гідроізоляційну плівку/матеріал.
•Змонтуйте ізоляційні плити на заздалегідь встановлену основу (наприклад, планки).
•Якщо плануєте задувати волоконні матеріали поверх ізоляції, сформуйте відповідні порожнини.
•Прокладіть дренажні труби та подбайте про їхню теплоізоляцію.
 
Таким чином, подбавши про гідроізоляцію та утеплення підвального приміщення, ви зможете не лише значно зекономити на оплаті рахунків за комунальні послуги, але й подовжити термін життя свого дому. Адже холодні вологі стіни руйнуються значно частіше.
 
Місцевий координатор житлово-комунальних програм 
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія 
спеціально для рівненського інформаційного порталу http://erve.ua/