29 квітня 2015 року в залі засідань виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради відбулася презентація Програми сталого енергетичного розвитку міста Івано-Франківськ на період до 2020 р. (ПДСЕР) в новій редакції.

Зміни до попереднього варіанту Програми 22 квітня 2015 р. вніс Технічний комітет «Угоди мерів». Наступним кроком стане публічне громадське обговорення Програми та її погодження виконавчим комітетом і сесією міської ради Івано-Франківська, з урахуванням усіх зауважень.

Нагадаємо, що Івано-Франківськ приєднався до Європейської ініціативи «Угода мерів щодо сталого енергетичного розвитку і захисту клімату» ще 24 листопада 2011 року, що у свою чергу передбачало розробку ПДСЕР, з метою зменшення викидів вуглекислого газу, ефективного використання енергетичних ресурсів, зменшення видатків на утримання бюджетних установ.

Основним завданням Програми сталого енергетичного розвитку міста є сумарне скорочення обсягів викидів парникових газів (насамперед CO2) на 20 % до 2020 року від встановленого базового рівня 2010 року. Головними заходами для досягнення поставленої мети є скорочення та оптимізація споживання традиційних видів енергоресурсів, а також запровадження використання відновлювальних джерел енергії.

Щодо змін, які були внесені Технічним комітетом «Угоди мерів», то вони стосуються розділів ПДСЕР, присвячених муніципальним будівлям, обладнанням/об’єктам; житловим будівлям; муніципальному громадському освітленню, міському громадському транспорту та галузі промисловості поза СТВ. Це, зокрема, зменшення у 1,5-2 рази споживання різних видів енергії та викидів вуглекислого газу. Необхідною умовою реалізації ПДСЕР є вдосконалення системи енергетичного менеджменту: впровадження «Єдиної інформаційної системи е-моніторингу» для обліку споживання енергоресурсів будівель усіх бюджетних закладів і установ міста, впровадження системи моніторингу СО2, проведення внутрішнього аудиту міської системи енергетичного менеджменту з метою приведення її до стандарту ISO 50001 та ін.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що нова версія ПДСЕР Івано-Франківська ґрунтується, зокрема, на докладнішому аналізі поточного стану у сферах електропостачання, тепло-водопостачання, водовідведення, міського громадського транспорту та вуличного освітлення міста. Також у новому документі дано оцінку можливостям міського бюджету Івано-Франківська у контексті співфінансування заходів, направлених на скорочення викидів СО2. Таким чином, оновлена версія ПДСЕР є максимально актуалізованою, проте існує також необхідність у громадських слуханнях щодо документу, аби громадськість могла висловити власну позицію стосовно Програми.

Детальніше з Програмою сталого енергетичного розвитку м. Івано-Франківськ можна ознайомитися нижче:

Детальніше з презентацією змін до ПДСЕР Івано-Франківська, підготовленою Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» можна ознайомитися нижче:

 

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Аліна Брезіцька

тел: 0636859528