22 квітня 2015 року Краматорська міська рада ухвалила План дій Сталого Енергетичного розвитку міста до 2030 року (ПДСЕР) після громадського публічного обговорення, яке тривало у період з 24.03. по 24.04.2015. План підтримали 28 депутатів із 29 присутніх.

На заході були присутні депутати Краматорської міської ради, керівники комунальних підприємств, представники громадських організацій, приватні особи. Присутні висловили власні позиції та думки щодо Плану. ПДСЕР як стратегію енергетичного розвитку міста на найближчі 15 років, затвердили з виключеннями, які передбачають застосування коштів міського бюджету та гарантій міської ради.

Затвердження даного документу стало важливим стратегічним кроком міста у галузі підвищення енергоефективності та дозволить активно співпрацювати із міжнародними фінансовими інституціями, залучити додаткові грантові кошти (наприклад, Європейська програма SuDEP готова виділити 1 млн. євро гранту на енергоефективні заходи у закладах бюджетної сфери), а також залучити додаткові інвестиції у сферу енергетичної ефективності та виробництва чистої енергії у місто.

Розробку проекту ПДСЕР Краматорська в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР) здійснило ТОВ «ЕСКО «Екологічні системи», м. Запоріжжя, на підставі проведених досліджень компанією «Оптім Енерго», м. Харків, із залученням болгарського методологічного центру ЕнЕфект.

Нагадаємо, основними цілями проекту є:

- Зниження потреби міста у тепловій енергії у 3 рази – ця мета досягається проектами глибокої термомодернізації багатоповерхових житлових будівель та бюджетних будівель міста.
- Повне (на 100%) заміщення природного газу місцевими видами палива та енергії для опалення бюджетних будівель (біопаливо та теплові насоси). Ці проекти допомагають реалізовувати європейську Директиву з відновлювальної енергетики.
- Часткове (на 60%) заміщення природного газу місцевими видами палива та енергії (вугілля) у системі централізованого теплопостачання одночасно з реалізацією проектів термомодернізації будівель. Таким чином, центральним напрямком Плану Краматорська є поступова відмова від природного газу та газових котелень, як основного виду палива для міста.
- Будівництво вітрової електростанції «Краматорська», що дозволить знизити викиди СО2 до 40% у кліматичному балансі міста.

Детальніше з Планом дій сталого енергетичного розвитку міста Краматорськ можна ознайомитися нижче:

 

 

 

 

 

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Аелітта Олійник

тел: +380509314222